Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutya a hóban

Kutya a festészetben sorozat – Franz Marc (1880-1916) az expresszionizmus egyik legnagyobb németországi képviselője. Legismertebb művei közé tartoznak az állatfigurákat (főként lovakat) megjelenítő festményei, de a „Kutya a hóban” című festménye is világhírű.

Az 1911-ben készített „Kék ló” című képe pedig az expresszionizmus ikonikus képévé vált.


„Kék ló”

Korábbi képein néha felbukkanó emberi alakok helyét lovak, kutyák, őzek, madarak, macskák stb. vették át fokozatosan. Franz Marc az állatokat idilli környezetben, pozitív, ártatlan energiát sugározva ábrázolta, ezzel is érzékeltetve a természet ártatlanságának és az ember pusztító tevékenységének ellentétét. A művész úgy vélte, hogy csak az állatokon keresztül tudja kifejezni spirituális mondanivalóját festményeiben. Több tanulmánya is készült ebben a témakörben, az állati anatómia mesterévé vált.

  
Bal oldali kép: „Cats basket” – Jobb oldali kép: „The fate of the animals”

Franz Marc

A már említett, híresebb kutyát ábrázoló képe, az 1910 és 1911 körül készült „Kutya a hóban” (eredeti címe: Dog lying int he snow) című festménye, amely Frankfurtban van kiállítva.


„Kutya a hóban”

Nem csak a művészetében jelentek meg az állatok, hanem magánéletében is  központi szerepet kaptak. 1914-ben feleségével Felső-Bajorországban vettek egy vidéki házat, ahol kutyát és egy szelíd őzet is tartottak. Sajnos nem sokáig élvezhette a vidéki idilli életet a festő, rendkívül fiatalon (mindössze 27 évesen), 1916-ban meghalt katonaként a verduni csatában.


Sziládi-Kovács Hajni

 

További cikkek a témában:

Edwin Henry Landseer, a kutyák festője

A kutya ábrázolása Rembrandtnál és a holland aranykor festőinél

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: wikipedia, the-athenaeum.org
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...