Saját KB bal
Saját KB jobb

A te otthonod kutyabarát?

Teszi fel a kérdést a PécsMa.hu portál. Ha kertes házban kevésbé, társas és panelházakban már inkább probléma a kutyatartó gazdik hozzáállása és állataiknak neveletlensége. Azt kevesen tudják, hogy önkormányzati rendelet szabályozza az állatok tartását, amit minden gazda köteles betartani. A rendelet pontjai között böngésztünk, megemlítjük a legfontosabbakat.

A pécsi önkormányzati rendelet előírja, az ebet úgy kell tartanunk, hogy az mások testi épségét ne veszélyeztesse, anyagi kárt ne okozzon senkinek. Az állatjóléti és állategészségügyi kormányrendeletet úgyszintén kötelesek vagyunk betartani, vagyis a mi felelősségünk, hogy kedvencünk jól érezze magát, egészséges körülmények között nevelődjön. Az ebet továbbá a társasházakról szóló törvény szabályai szerint és az állatvédelmi törvényben foglalt rendelkezéseknek megfelelően kell tartanunk, egyébként városunkban társasházanként eltérhetnek ezek a szabályok.

Mindig pórázon!

Ha van udvara vagy közös használatú helyisége a társasházunknak, elővigyázatosnak kell lennünk. Vannak ugyanis olyan szomszédok, akik kifejezetten kiborulnak attól, ha kutyusunk például “megjelöli” a közös kertet. Ilyenkor egyébként érdemes betartanunk az előírt szabályokat, nehogy magunkra haragítsuk a rosszakaró szomszédot. – A közös helyiségekben és az udvarokon ezért mindig tartsuk pórázon kedvencünket, illetve legyünk meggyőződve arról, hogy kutyánk felett tudunk uralkodni – mondja Lovász István, Pécs jegyzője.

Kiemelést érdemel még, hogy ebtulajdonosként kötelesek vagyunk gondoskodni arról is, hogy az eb a lakóház közös használatú helyiségeit, udvarát, a liftet, a közforgalmú közlekedési eszközöket bár használhatja, semmiképpen ne szennyezze, illetve az okozott szennyeződést azonnal takarítsuk fel, az ehhez szükséges eszközöket (kislapát, seprű, zacskó, stb.) mindig tartsuk magunknál.

Akár hat kutyát is tarthatunk

Pécs jegyzője tájékoztatott, hogy számszerű felső határ nincsen érvényben az ebtartásról, ami azt jelenti, hogy annyi kutyát tarthatunk lakásunkban, amennyit csak akarunk. A rendelet csupán azt határozza meg, hogy kistestű kutyát (maximum húsz kiló) minimum 10 négyzetméteren, nagy testű kutyát pedig (negyven kiló fölött) minimum 20 négyzetméteren kell tartanunk.

Az előbbi szabályokon túl a társasházak közösségei is rendelkeznek bizonyos fokú beleszólással az ottani állattartásra, hiszen házirendjükben meg kell határozniuk a közös tulajdonban lévő épületrészek, területek és helyiségek használatára vonatkozó részletes szabályokat is, ezen belül kitérhetnek az állattartásra is. Ha már csak emiatt is, de érdemes jóban lenni a szomszéddal, mert mindenkinek van beleszólása abba, hogy ki milyen állatot tarthat lakásában, a lakók pedig többségi szavazással tudnak rendelkezni bármilyen állat felett.

Nincs mit tenni, ha ugat

Arról sajnos nem szól a fáma, hogy a gazdi kisállata köteles-e csendben maradni. Lovász már korábban kifejtette az portálnak, hogy a kutya napközbeni zavaró ugatásának vizsgálatát a jegyzők hajtják végre. A rendőrséget nem fogja érdekelni ez a fajta bejelentés, ugyanis erre nem vonatkozik semmilyen rendelet. Végső esetben birtokvédelmi eljárás indítható, azon az alapon, hogy mindenkinek joga van a nyugalomhoz.

Ha kutyabarát otthont szeretnénk, legyünk rugalmasabbak, és ha van időnk, fussuk át a kisállattartásról szóló rendeletet IDE kattintva. A rendelet a Pécsi lakosokat érinti, jogszabályok tekintetében az önkormányzatok külön rendeletekkel szabályozhatják az adott településen a kutyatartást, így a kutyák közterületi jelenlétét, illetve az otthoni tartást is.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: pecsma.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...