Nem ugattak hiába – több tízezren küldték vissza a kutyás kérdőíveket Pécsett

Pontos számot ugyan még nem mondtak, de a pécsi önkormányzat közlése szerint több tízezren küldték vissza az október végén lejárt határidőig az ebösszeíráshoz kapcsolódó kérdőíveket. Az eddig feldolgozott bevallások nagy többségét formailag helyesen töltötték ki. A feldolgozás még zajlik – írja a pécsma.hu.

Úgy tűnik – stílszerűen szólva – nem „ugattak” hiába az illetékesek a kutyák pécsi összeírása kapcsán: az önkormányzat közlése szerint nagyon sokan küldték vissza az október végén lejárt határidőig a kérdőíveket.

A Pécsi Újság.hu érdeklődésére ugyan a Hatósági Főosztályon pontos számot nem tudtak közölni, de azt mondták, „az állampolgárok több tízezres nagyságrendben” töltötték ki és juttatták vissza a bevallásukat.

Az ívek feldolgozását folyamatosan végzik, tekintettel arra, hogy valamennyi adatot az év végéig rögzíteni kell a nyilvántartásban.

A pécsiek alapvetően együttműködők és segítőkészek voltak, eddigi tapasztalataink szerint a kérdőíveket megfelelően töltötték ki, így az adatok jól felhasználhatók a nyilvántartás összeállítása során – fogalmaztak a főosztályon, hozzátéve azt is, hogy ez utóbbi érdemi része még előttük áll, így pontos adatokat csak néhány múlva tudnak mondani.

A bevallásban egyebek mellett az állattartók, tulajdonosok nevét, címét kellett megadni. A kutya fajtájára, nemére, hívónevére, színére, születési idejére szintén kíváncsiak voltak. Az egyedi azonosító sorszámára, a mikrochip beültetésének dátumára, az oltási könyv számára, a veszettség elleni védőoltások beadásának dátumára ugyancsak rákérdeztek.

Az összeírás minden önkormányzat számára kötelező tennivaló, háromévente egyszer. A 2011-ben született törvényben rögzített első határidő idén év végén jár le.

Az összeírással egyrészt pontos képet kaphatunk arról, hány kutyát tartanak Pécsett, másrészt arról is, hogy az ebeket beoltották-e veszettség ellen, illetve van-e bennük egyedi azonosító chip, ami szintén kötelező. Az elkészült nyilvántartást összevethetik az állatorvosok adataival, így pedig kiderül, ki mulasztotta el az oltást vagy éppen a chip beültetését.

Mindez fordítva is igaz, tehát amelyik kutya valamilyen okból kimarad a számlálásból, viszont az állatorvosok nyilvántartásában szerepel, szintén feltűnik az adatok egyeztetésekor.


Hányan lehetnek?

Azt, hogy hány kutya él a pécsi háztartásokban, mindeddig csak megbecsülni lehetett. Az erre vonatkozó számítások alapja az volt, hogy a városokban általában minden ötödik-hatodik lakosra jut egy négylábú, ennek alapján Pécsett húsz- és harmincezer közé tehető az ebek száma.


P. P. – P- Zs. – Fotó – Kálmándy Ferenc
Forrás: pecsma.hu

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...