Saját KB bal
Saját KB jobb

Prága kutyafuttában

Prága régi nagy kedvenc, és most már nemcsak a gyönyörű látványosságok, a romantikus kis utcák, a knédli és a sör miatt: egyértelműen kijelenthetjük, hogy Prága kutyabarátabb város, mint Budapest.

Már a megérkezéskor szembetűnő, hogy tele a belváros kutyát sétáltatókkal, és nemcsak a parkokban, hanem a történelmi, zsúfolt városrészekben is. A belvárosi kávéházakban, éttermekben megszokott látvány az asztal mellett pihenő kutya, ezen kívül nem egyszer láttuk, hogy üzletházakba és gyorséttermi láncokba is bekísérik gazdijukat a kutyák.  Vásárolgatás közben többször is szembesültünk azzal, hogy a bolt tulajdonos és /vagy bolti eladó kutyusa is ott kuksol a pult mellet. Igazi kutyabarát munkahelyre bukkantunk egy fehérnemű üzletben, kézműves galériában és több ajándékboltban.

Ami – a gyakorisága miatt – meglepő jelenség volt, a kutyával koldulás esete. Ez nálunk is tapasztalható ugyan, de Prágában zavarba ejtően sokan vannak: a Károly hídon 2-3 méterenként botlottunk kutyájukkal koldulókba. Visszás érzéseket kelt ez az emberben, de tény, hogy nagyon hatásos: Prágában egyértelműen hamarabb esik meg az emberek szíve egy szomorú szemű labrador mellett koldulón, mint egy magában kalapba gyűjtögetőn.  Azt azért megjegyezném, hogy mindegyik kutya jól táplált volt, sőt némelyiken trendi kiskabát is volt.

 

A másik meglepő helyszín számunkra a vasútállomás volt: ennyi kutyát napközben egy budapesti kutyafuttatóban nem látni. A legnagyobb természetességgel ment a gyerekek, öltönyös üzletember, fiatal pár vagy egy idős hölgy mellett kedvence a hosszabb utazásra. Az pedig nem is kérdéses, hogy a pályaudvaron belüli ruhaüzletbe, könyvesboltba vagy Burger Kingbe bevihetjük a házi kedvencünket.

 

Prágában egyértelműen társként kezelik a kutyákat, teljesen természetes, hogy a gazdi mindennapjaiban jelen vannak. Azonban itt az is természetes, ami sajnos nálunk nem: 5 nap alatt a belvárosban nem láttunk egy kutyakakit sem… Ez nagyrészt köszönhető a sűrűn kihelyezett tasak-adagolóknak és kukáknak, de nagyobb érdem az irigylésre méltó hozzáállás.

Mi a tanulság általánosságban? Van mit tanulnunk a csehektől tolerancia, állatszeretet és környezettudatosság terén. Mi a tanulság nekünk? Legközelebb nem hagyjuk itthon Mamba kutyát.

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...