Kutyapanzió, a kutyák második otthona?

Manapság már számtalan lehetősége van az állattulajdonosoknak arra, ha munka, nyaralás vagy egyéb elfoglaltság miatt nem tudják gondjukat viselni a kedvenceiknek, hogy biztonságban tudják őket, segítséget kell kérni. Rokonokat, barátokat kell megkérni, hogy látogassák az állatot, etessék és játsszanak vele. Azonban nem mindig találunk embert erre a feladatra. Éppen ezért találták ki a ma már egyre népszerűbb állatpanziókat. – írja az mno.hu

Az állatpanziók kínálata folyamatosan bővül. A gazdik egyre inkább bízzák profi kezekre a kedvenceket, míg házon kívül vannak. Azoknak a gazdiknak ideális lehetőség, akik nem szeretnék a kutyát, macskát és más kis kedvencet otthon, egyedül hagyni, hanem társaságban, állandó figyelemben szeretnék tudni őket. A kezdetekben kis állatokra – kisebb méretű kutyákra, cicákra – szakosodott panziók manapság már hobbiállatok számára is biztosítanak helyet. Az állatok állandó figyelmet kapnak, így egy percre sem lesznek egyedül. A rengeteg szolgáltatáson kívül biztonságos átmeneti otthont ígérnek, azonban nagyon oda kell figyelni, hogy hova és kinek adjuk a kedvenceinket, akár órákról, akár napokról van szó.

Állatbarát vezetők, gondos odafigyelés

A legnépszerűbb és amiből a legtöbbet találunk, az a kutyapanzió. A vezetők általában állatbarátok, ezért tisztességesen odafigyelnek a kutyákra, sétáltatnak, etetnek, játszanak velük, de vannak olyan speciális helyek, ahol külön opciókat is kínálnak a kedvenceknek. A szállók szigorúan betartatják, hogy csak olyan állatok mehetnek, amelyek nem agresszívek, oltva vannak és egészségügyi könyvvel rendelkeznek.

A panziókeresésnél nézzünk alaposan utána a tulajdonosoknak és győződjünk meg arról, hogy a kiválasztott hely rendelkezik-e a szükséges engedélyekkel, ne bízzunk meg vakon senkiben.

Sosem lehetünk elég óvatosak

Bármennyire is jó egy adott panzió referenciája, tapasztalata és kínálata, sosem lehetünk biztosak benne, hogy valóban úgy bánnak kedvenceinkkel, ahogy elmondják. Az első alkalom a legnehezebb. Nem vagyunk ott mellettük, nem tudjuk visszamenőleg leellenőrizni, hogy valóban elvitték-e sétálni, tényleg azt az ételt kapta-e a kutya, amit előre megbeszéltünk, és a különleges kérésekre is odafigyeltek-e. Nagyon sok rémtörténetet hallani, azonban ha kellőképpen odafigyelünk a panzió kiválasztására, nem történhet baj.

Ezért is fontos, hogy mindenképp nézzünk utána, kérdezzünk körbe, kérjünk a vezetőtől referenciákat, próbáljunk olyan szállókat keresni, ahol előzetes megbeszélés alapján meglátogathatjuk a helyet és vigyük el az állatokat is. Minél több információt szerzünk a kiválasztott helyről, annál nyugodtabb szívvel tudjuk otthagyni őket. A kutyapanziók honlapjain minden kérdésre megtalálhatjuk a választ. Leírják, hogy mi várható, mit kell vinni, mik a szabályok, hogy zajlik az átadás és az árakat is megszabják, így nem érheti meglepetés a gazdit.

Sokféle állatpanzió létezik. Van olyan, ami csak kutyákra specializálódik, van kutyás-cicás, nyulas, kisállatos és egyre több a hobbiállatokat befogadó hely is. Mindegyik más és más szolgáltatást nyújt, ezért ne álljunk meg az elsőnél és keressünk tovább, ha csak egy kis kétség is felmerül.


(Fotó: wdwinfo.com)

Kutyapanziók

A kifejezetten kutyákra szakosodott panziókban nagyon ügyelnek arra, hogy a kutya tiszta állapotban és féregtelenítve legyen, oltásokkal rendelkezzen, és csak az ezeket igazoló dokumentumokkal tudják fogadni. Betegség esetén egyeztetni kell, fertőző kutyák nem mehetnek, a többi eb érdekében. A kutyákat méret szerint szokták elhelyezni. Általánosságban napi háromszori sétát és játékot, tanulást ígérnek, ha náluk hagyjuk az ebet.

Mielőtt bármiben is döntenénk, ha van rá lehetőség, vigyük el a kutyát egy látogatásra, ahol kiderül, hogy mennyire szimpatikus neki a környezet és a többi állat. Kérdezzünk utána, hogy hány kutyával lenne összezárva, milyen fajtákkal. Egy kutyapanzió tulajdonosa elmondta, hogy ők a nagy kutyákat nem szokták összezárni a kicsikkel, mert óhatatlanul – persze nem készakarva – átgázolnak a kisebbeken. Bár voltak olyan kutyák, akiket nem zavart a méretkülönbség, de figyelni szoktak rá, hogy ne essen bajuk és biztonságban érezzék magukat. Akik együtt mennek, őket lehet egy szobába rakni. Külön kérésre persze megoldható, hogy a kutyák/macskák külön legyenek.

Kozmetika, oktatás, taxi

A kutyahotelek szolgáltatási listája egyre csak növekszik, a szállás és oktatás mellett kozmetika, reiki, óvoda, állattaxi is megtalálható a listán. Ezek a panziótól függetlenül is igénybe vehető szolgáltatások. Játékosan tanulnak és tréningeznek, így nem csak vigyáznak az ebekre, de oktatják is őket. A kutyák társaságban vannak, ismerkednek és barátkoznak.

Biztosítanak számukra külön lakhelyet, kenneleket, és így nem zavarják egymást az állatok. A vezetők felhívják a figyelmet arra, hogy mit érdemes vinni és mit nem, ezekre nem árt figyelni. Van, ahol napirend szerint telik a kutyák napja és valahol szabadon játszhatnak, aludhatnak, ahol éppen szeretnének. Lehet választani, hogy etetéssel kérjük, vagy magunk viszünk eledelt. A saját eledel pozitívuma, hogy a megszokott tálból a megszokott ételt kapják az állatok, ezzel is megkönnyítik az idegen helyhez szoktatást. Van, aki felajánlja, hogy elmegy az állatért és vissza is viszi, ha igény van rá.

Állatorvos a közelben

Ezek mind fontos tudnivalók, de mégis a legfontosabb, hogy szükség esetén milyen messze van az állatorvos, el tudják-e vinni, kellőképpen tudják-e kezelni a kutyabetegségeket. A nagyobb biztonság érdekében próbáljunk olyan panziót keresni, aminek a közelében állatorvos van, általában ezt írják a honlapon, vagy ha nem, akkor is érdeklődjünk utána. A fertőző betegségű kutyákat nem engedik a panzióba, azonban a tartós beteg állatok mehetnek, ha viszik a gyógyszereiket. Ezzel kapcsolatosan a Hotel Vau vezetője, Egri Sándor elmondta, hogy náluk még nem volt szükség állatorvosra, mióta üzemeltetik a panziót, azonban könnyen elérhető távolságban, szükség esetén a szomszédban van orvos, akitől segítséget tudnak kérni és állandó kapcsolatban vannak velük, így bármi történik, rögtön segíteni tudnak.

A beteg kutyáknak a gyógyszereit is vinni kell, mert ha bármi gond adódik, csakis kocsival tudják elvinni orvoshoz, ami akár 15-20 perc is lehet. Több rendelővel, állatorvossal is jó a kapcsolatuk, de ha van saját, akihez a kutyával járnak, egyeztetés esetén inkább vele vennék fel a kapcsolatot, ő már ismeri a kutya betegségét, és az eb is jobban viseli, ha már egy ismert ember látja őt el – mondta el egy másik panziótulajdonos.

Rugalmasak és segítőkészek

A kutyapanziók vezetői rugalmasak és segítőkészek, hiszen ők is pontosan tudják, hogy mennyire nehéz egy idegen helyen hagyni a család kedvencét. Ezért ha a gazdi nem akarja rögtön a nehezével kezdeni, könnyen hozzá lehet szoktatni a kutyát az új környezethez. Ha kicsi a kutya, akkor lehet vinni óvodába, hogy már korán megszokja a társaságot, és ez a későbbiekben is hasznára lesz. Van napközi, ahol délutánokat tölthet a kutyus, szintén játékkal, társaságban. Így mikor majd eljön a nyaralás napja, és a kutyát hosszabb időre kell otthagyni a panzióban, nem lesz számára hirtelen és negatív élmény.

A kutyaszállóknak különböző típusai léteznek; van kistestű kutyáknak, nagytestűeknek, vagy keveredhetnek, van ahol konkrét fajtákat várnak, ez általában a kisebb méretű kutyákra vonatkozik. Ez a lehetőség azoknak a gazdiknak tökéletes, akik félnek, hogy a kisméretű kutyájuknak a nagyobbakkal összezárva bajuk eshet.

Hogy a gazdik helyzetét segítse, egyre több tulajdonos választja azt a megoldást, miszerint több különböző helyen üzemeltet kutyaszállót. Így ha a gazdi elkötelezett egy panzió mellett, választhatja a lakhelyéhez legközelebbit.

Újabb lehetőségként ha nem szeretnék sok idegen kutyával összezárni, akkor van kutyaszitter, aki lakásban, limitált létszámmal, általában 2-3 állatra vigyáz egyszerre, időszakosan vagy egész napokra. Ugyanúgy gondoskodik a kutyákról, mint egy panzióban tennék.

Egyre nagyobb az igény a hobbiállat-panziókra

Még nem annyira elterjedt, mint a kutya- vagy cicaszálló, azonban néhol már felbukkan egy-egy hobbiállat-panzió is. Nyulakat, papagájokat, halakat vállalnak hasonló feltételekkel, mint a kutya- és cicapanzióban. A Hotel Vau vezetője, aki kutya és macska mellett vállal hobbiállatokat is, elmondta, hogy egyre nagyobb az igény erre a szolgáltatásra is. Megfordult már náluk nyest, mosómedve, nyúl, madár és teknős is. Rájuk más szabályok vonatkoznak, mint a kutyákra vagy a macskákra. Nem engedik ki őket a kertbe, a lakásban is csak akkor, ha a gazdi gondoskodott a megfelelő ketrecről.

Elmondhatjuk, hogy napjainkban egyre nyugodtabban indulhatunk útnak, mert a helyesen megválasztott panzió lehetővé teszi, hogy kedvenceink biztonságban vészeljék át a gazditól távol töltött időt.


Tyukász Dorottya
(mno.hu)

 

Kutyapanziók

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...