Ezt kell tudni a Fehér Istenről

Szombaton végre megnézzük Mundruczó Kornél falkában tomboló kutyáit. A Fehér Isten cannes-i bemutatója előtt összeszedtünk mindent, ami jelenleg ismert a filmmel kapcsolatban, még azt is eláruljuk, hogy mi köze van a Szomszédokhoz. – írja az origo.hu

A történet

Egy új rendelet szerint a korcsokat be kell jelenteni, minden példányt összeírnak, amelyik nem fajtiszta. Dániel viszont nem akar súlyos ebadót fizetni átmenetileg nála lakó lánya kutyájáért, Hágenért. A kislány hiába tiltakozik, a férfi kidobja a kutyát. Míg Lili egyre kétségbeesettebben keresi az állatot, az egyre borzasztóbb helyekre sodródik. Egy kóbor falka tagja lesz, harci kutyává képezik ki, viadalokon fogadnak rá, majd a sintérek fogják el.

Amikor az egyre dühösebb négylábúnak sikerül kiszabadulnia a rács mögül, társai követik, és elözönlik Budapest utcáit. Aki valaha ártott nekik, meglakol. De a régi gazdi nem adja fel. Ő szembe akar nézni egykori barátjával, még akkor is, ha az addigra félelmetes, pusztító fenevad lett. A forgatókönyvet Mundruczó állandó alkotótársával, Petrényi Viktóriával, illetve Wéber Kata színésznővel közösen írta.

A cím

„Olyan megvilágításba akartam helyezni a filmet, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a kutya az örökös számkivetetteket szimbolizája, akiknek Isten a gazdájuk. Mindig érdekelt, hogy milyen lehet Isten. Tényleg fehér? Vagy minden embernek saját, külön istene van? A fehér ember számtalanszor bizonyította, hogy csak uralkodni és gyarmatosítani tud. A címet alkotó két szó rengeteg ellentmondást takar, és ezt nagyon izgalmasnak találtam” – fogalmazott Mundruczó a film cannes-i sajtókönyvében.

A kutyák

Az ötven napos budapesti forgatás során közel 300 kutyát használtak, ami világviszonylatban is egyedülálló, még nagy költségvetésű amerikai filmekben sem mozgatnak ennyi állatot. A főhős kutyát, Hágent két Amerikából származó shar pei-labrador keverék, Luke és Body játszotta, az ő kiképzésük már hónapokkal a forgatás előtt megkezdődött Teresa Miller (Rex felügyelő) amerikai kutyatréner vezetésével.

Kétszáznyolcvan kutyát tanítottak be és mozgattak a kamerák előtt a Gödöllői Kutyasport Központ trénerei Halász Árpád vezetésével. A filmben szereplő kutyák többségét menhelyekről válogatták, majd a kiképzés és a forgatás után gazdát kerestek és találtak nekik.

A szereplők

A főhős kislányt Psotta Zsófia játssza. Lili szerepére Mundruczóék több mint ezer gyereket néztek meg különféle helyekről, végül egy általános iskolában találták meg a tizenkét éves Zsófit.

Tovább a teljes cikkre.

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...