Saját KB bal
Saját KB jobb

Állatkínzás Óbudán: magokon tartotta lebénult kutyáját

Sokkoló állatkínzás miatt háborog, szorít és támogatást gyűjt az internet népe: rendőrökkel kellett elvenni gazdájuktól két kutyát. A tulajdonos csak magokat adott nekik, egyikük már régóta lebénulva tengődött, mikor azzal vitte állatorvoshoz, hogy szemcseppre van szüksége. – írja a hvg.hu

Rendőrségi ügy lett belőle, az állatvédőknek és adományozóknak köszönhetően pedig úgy tűnik, a Bogyó és Babóca névre keresztelt kutyatestvérek megmenekülnek.

„Begyulladt a szeme” – ezzel vitt be nemrég a III. kerületi Család utcai állatorvosi rendelőbe gazdája egy uszkár keverék kutyát. Az állatnak ez volt a legkisebb baja, állapota még az ott dolgozó vérprofi munkatársakat is sokkolta: a csonttá fogyott állat a medencéjétől lefelé teljesen béna volt, a hátsó lábai felfekvésekkel borított, gyakorlatilag csontokból és inakból álló pálcikáknak néztek ki. A kutya mozdulni nem bírt, és nem csak bénasága miatt. Hamar kiderült, hogy „anyagi problémák” miatt csak magokat kap enni, ezért egyébként sem lenne ereje mozogni.

„Látszott, hogy olyan a traumás gerincsérülés, ami már régi, mert ebben az állapotban rögzült, összeforrt. A bénulás miatt folyamatosan ürített bélsárban voltak a magok, az állat borzalmasan sovány volt, de a túlnőtt karmaiból is látszott, hogy valószínűleg hónapok óta nem tudott mozdulni” – mondta Varga József, az Elveszett Állatok Alapítvány állatorvosa, aki először megvizsgálta az állatot.

A tulajdonos középkorú nő állítólag összefüggéstelenül beszélt, mikor arról kérdezték, mégis mi történt a kutyával, egyszer azt állította, hogy múlt héten még szaladgált, máskor, hogy földöz vágta, mert el akarta kapni a nyulat. Az állatorvos szerint erősen zavart volt, amikor pedig közölték vele, hogy az állat ilyen állapotban nem maradhat, ez állatkínzás, a kutyával elhagyta a rendelőt. Addigra viszont megvolt a lakcíme, így értesítették a kerületi kapitányságot.

A helyszínen derült ki, hogy van még egy, szintén csonttá fogyott állat, valószínűleg a béna kutya testvére, és egy szintén nagyon rossz állapotban lévő nyuszi, amely már a saját bundáját ette. Mindhárom állatot elkobozták a rendőrök, és visszavitték a rendelőbe, hátha menthetőek. A két kutyát Bogyónak és Babócának keresztelték el, és azóta megható leírások kerültek ki a rendelő Facebook-oldalára arról, milyen elképesztően ragaszkodnak egymáshoz a közösen átélt borzalmak után. A szintén csontvázszerűre fogyott, de járni képes kutya nem tágít mozgásképtelen társa merről, melegítette, ha valaki közelített, ugatva próbálta védeni a másikat.

A két kutya története, sokkoló fotói kikerültek az internetre, és elképesztő összefogást váltottak ki. Alig egy nap alatt – egy másik állatvédő alapítvány közreműködésével – lett kerekes kocsi, amellyel Bogyó újra tud mozogni, mások élelmet, gyógykezelésre szánt pénzt, kutyaágyakat küldtek.

Varga József állatorvos elmondta: a két kutya azóta ilyen sérült állatokhoz értő ideiglenes gazdákhoz került, később felmerülhet az örökbe adásuk, „de csak nagyon jó, ellenőrzött helyre”. Szintén a közösségi oldalon lehet követni a sorsukat, állítólag már most sokkal jobban vannak, és Bogyó azóta nem hajlandó kiszállni a kocsijából, még aludni is csak abban hajlandó.

A rendőrség a hvg.hu kérdésére annyit közölt, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság III. kerületi Rendőrkapitánysága eljárást indított állatkínzás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt Sz. Anna 54 éves budapesti lakos ellen.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: hvg.hu

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...