Tömegével altatják el a szolgálatból hazatérő katonai kutyákat

A viselkedés szakértők tiltakoznak a katonai állatorvosok és kollegáik döntése ellen, akik megkülönböztetés nélkül altatják el a szolgálatból hazatérő katonai kutyákat. A szakértők szerint, bár nem sétagalopp az állatok rehabilitációja, de az esélyt megérdemelnék, ha már a hadsereg kiképzi és használja őket.

 

Az ember természetének általános jellemzője, hogy használja, majd eldobja a dolgokat, sajnos ez az élőlényekkel sincs másképp. Azt hihetnénk, hogy legalább a legjobb barátjával különbbül bánik, de sajnos mindig szembesülnünk kell vele, hogy a kutyákkal sincs ez másképp.

Tudjuk, hogy a katonai szolgálatra kiképzett kutyákat nem lehet egyszerűen egyik napról a másikra visszahelyezni a békés hétköznapokba, ahogy egy ember sem mindig tud könnyen visszailleszkedni a háborús évek után a társadalomba. Van olyan katonai eb, aki betegségekkel, krónikus állapotokkal küzd, de sok olyan van, aki valószínűleg élne az eséllyel, mégsem kapja meg.

A tavalyi évben az amerikai seregben szolgált kutyák közül összesen 41 állatot altattak el, mivel úgy találták, hogy már alkalmatlanok a szolgálatra. Ez annyit tesz, hogy már nem tudták teljesíteni azokat a feladatokat, amelyekre kiképezték őket.

A katonai ebek gyakran élnek át traumatikus eseményeket, és olyan veszélyes helyzeteket kell megoldaniuk, mint a robbanóanyagok felderítése. 2017-ben összesen 121 ilyen kutyának találtak új otthont a szolgálat után, és akikre nem is gondolnánk, pedig még mindig alkalmazzák a harctéren őket: a lovakra is hasonló kettős sors vár: ugyanabban az évben 14 háborús lovat altattak és és 52-őt helyeztek el új otthonban.

A viselkedési szakértők, akik katonai állatokkal foglalkoznak, mindannyian jelzik a hadseregnek, hogy bár nem egyszerű feladat, de számos olyan kutyát altatnak el, akiknek lett volna esélye visszailleszkedni a hétköznapi világba. Tudják, hogy nem édes cuki plüss kutyákról van szó, de legalább az esélyt megkaphatnák.

Számos pozitív példa van arra, hogy a rehabilitáció működőképes, és egy kemény helyzeteket megjárt eb is vissza tud illeszkedni egy családba.

 

Kapcsolódó tartalmainkból:

Kölyökkutyákkal a díszszemlén

Senki sem törődik a hős katona kutyákkal, miután visszatérnek a háborús övezetekből

Többszázezer ember küzdött, hogy ne altassák el a háborúból hazatért kutyákat

A vietnámi háború kutyái

A katona örökbe fogadta a kutyát, aki megmentette az életét, pedig mindenki ellenezte

 

 

(kutyabarát.hu)
Forrás: mirror

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...