Saját KB bal
Saját KB jobb

A hatóságok nem találták állatkínzásnak a 129 kutyával működő abai szaporító telepet

Több bejelentés alapján 2018 januárjában bukkantak rá a Fejér megyében lévő abai szaporító telepre. 129 kutyát találtak egy sötét istállóban, sokukat oltatlanul, betegségekkel küzdve. A helyszínen készült fotók megrázók voltak, döntse el mindenki maga, milyen életet lát a képek mögött. A hatóságok ugyanis nem találták állatkínzásnak az alábbiakat, így a tulajdonos pénzbírságot kapott és ugyanott folytathatja tevékenységét, ahol abba kényszerült hagyni év elején.

 

1 millió 200 ezer forint. Ennyi bírságot kapott az abai szaporító telepet működtető ember. Vajon mennyi pénzt keresett eddig a 129 kutya kizsigerelésével és mennyi pénzt fog keresni ezután, miután a hatóságok bebizonyították a világnak: neki van igaza, hiszen nem is kínozta őket?

Takarítatlan, sötét boxok, genetikai és egyéb bőr-, szőr és orthopédiai betegségekben szenvedő, évente több szaporulatot lehozó kutyák. Ez várta a hatóságokat, akik közül többen is tartottak szemlét januárban.

Az Állatvédőrség információi szerint a rendőrség elsőre nem rendelt el nyomozást, de hetekkel később lefoglalással folytatódott az ügy. A férfi a NAV előtt állítólag öt állat eladását ismerte el.

A Kormányhivatal a hiányosságok miatt végül 1 200 000 forintnyi büntetést szabott ki, a hatósági eljárás nem állapított meg állatkínzást, pedig a 16 kutya közül egy sem volt egészséges, akiket sikerült elhozni a tulajdonos “selejtezésének” köszönhetően.

– A kitöltetlen oltási könyvek, az engedély nélkül tartott oltóanyagok és az általunk beadott fényképek és orvosi látleletek sem voltak elegendőek hozzá, hogy felszámoltassuk azt a telepet. A lefoglalást feloldották, a szaporító megtarthatta az állatokat. – olvasható az Állatvédőrség oldalán. – Az első ottlétünkkor mi listáztuk fel az állatokat és állatorvos segítségével felvettük a kapcsolatot azokkal a chipregisztrációban szereplő eredeti tulajdonosokkal, akiknek a kutyái tisztázatlan körülmények között a telepre kerültek, és akik alapítványunk részére lemondtak az állatokról. Tegnap elmentünk a nyolc kutyáért, akiket még reménykedtünk, hogy ki tudunk menteni az elletőgyárból. A célunk az volt, hogy nekik se ott kelljen leélni az életüket. Itt idéznénk a hatósági állatorvos írásos megjegyzését, amit a tájékoztatójukban olvashattunk: „az érintett ebek életkörülményei el kell érjék a kívánatos színvonalat”. Ismét megkérdezzük, hogy egy olyan fajta esetében, ahol sem párosodni, sem utódot világra hozni nem tud emberi beavatkozás nélkül (egy százon felüli szaporítónál nincs olyan, hogy pihen egy évet, évi kettő kör azért ott van a pakliban) és egy 1 méterszer 1,5 méteres osb cellában éli le az életét egy istállóban ott ki és mit fog javítani? Ki és mikor fogja ellenőrizni a „javulást”? Mit nevezhetünk javulásnak egyáltalán ebben az esetben? –

Az Állatvédőrség emberei azt is nehezményezik, hogy állítólag nincs elég szakképzett hatósági ember, minden hatósági állatorvos a magánpraxisával van elfoglalva (ami egy kissé ellentmondásos, hogy folytathat egy hatósági személy magán praxist). Nincs sem idő, sem pénz, sem ember a hatóságoknak ellenőrzésre, sem elsőre sem sokadikra. – Egyre több hibát találunk számos területen, olyan dolgokat, amik a szabályozatlanság miatt történnek, vagy azért, mert akinek a szabályokat be kellene tartatnia, az időről időre félrenéz. Nem jó ez így. Tegnap sem sikerült…de itt még nincs vége… NE VÁSÁROLJ SZAPORÍTÓTÓL, CSAK ÍGY ÁLLÍTHATJUK MEG ŐKET! –

 

A témához kapcsolódnak:

Több mint 100 kutyát foglaltak le egy söjtöri szaporító telepen

Így ismered fel a szaporítót

Akciós megunt szaporítós kutya – adnak hozzá kabátot!

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Állatvédőrség

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...