Puskával lelőtték a család vihar elől menekülő kutyáját Várdombon

A szekszárdi információs portál számolt be az esetről, ahol puskával lőtték agyon egy család kutyáját péntek késő délután Várdombon. A barátságos magyar agár, melyet jól ismerték a környék lakói, a vihartól megrémülve szökött el egy háztól. A család tagjai, akik döbbenten és értetlenül állnak kedvencük hidegvérű legyilkolása előtt, ezer eurós pénzjutalmat ajánlottak fel a nyomravezetőnek.
 

 

Az Álmos névre hallgató hét éves magyar agár minden bizonnyal megrémült a pénteki vihartól, mely jókora mennydörgéssel járt. A termetes, ám annál fürgébb kutya feltehetően még kölyök korában sokkot kapott egy nagyobb viharban, azóta pedig rettegett az égzengéstől és félelmében időnként menekülőre fogta – mondta el a kadarka.netnek Vajda László. Hozzátette, emiatt mindent igyekeztek megtenni, hogy a kutya ne szökhessen el, a meglévő kerítést is megmagasították, így annak magassága a telek bizonyos részein a három métert is elérte.

A család a férfi édesanyja mellett lakott, és mindig figyeltek arra, hogy a hátköznapokon szabadságot nyújtó hatalmas kert mellett bevigyék Álmost, ha vihar közeledett, nehogy ijedtében újra elszökjön. Azonban a férfi édesanyja aznap távol volt otthonától, így nem tudta bezárni a kutyát, aki sajnos megrémülve az égzengéstől, még ezt a kerítés magasságot is képes volt megugrani, így kijutott a kertből és menekülőre fogta.

Vajda Lászlót az édesanyja házától mindössze pár száz méterre lakó szomszéd értesítette hét óra körül arról, hogy valami történt az ebbel, melynek még meleg teteme a ház előtti járdán feküdt. A kutya az oldalán hevert és első látásra nem látszott rajta semmiféle sérülés. Csak akkor vette észre, hogy egy lyuk van az oldalán a mellső lábánál, amikor megfordította a már élettelen testet.

Rögtön értesítette a rendőrséget, az egyenruhások pedig hamar a helyszínre érkeztek és nagy alapossággal láttak neki a helyszínelésnek. Hozzáfűzte, a rendőrök elsődleges véleménye szerint az ebet nagy valószínűséggel egy 22-es kaliberű kispuskából kilőtt lövedék találta el, az állat pedig az emiatt kialakult belső vérzés következtében múlt ki. A történtek miatt a rendőrség állatkínzás gyanújával indított eljárást.

A gazdi végig kérdezte a környéken élőket, de senki sem hallotta a lövést. László feltételezi, hogy nem ott lőtték le kutyáját, ahol feküdt – talán még a lőtt sebbel megpróbált hazajutni, hiszen el sem tudja elképzelni, hogy létezik olyan felelőtlen ember, aki lakott területen belül lő rá éles fegyverrel egy kutyára minden indok nélkül. Mint fogalmazott, ha mégis így volt, akkor a tettes véletlenül akár egy ember életét is kiolthatta volna.

Tudatta, tisztában van azzal, hogy a területileg illetékes vadásztársaság vadászai bizonyos esetekben – például, ha az eb egy vadat üldöz – kilőhetik a határszélen kóborló kutyát. Ám véleménye szerint Álmosról már csak azért is messziről meg lehetett állapítani, hogy nem kóbor kutya volt, mert jól látható piros nyakörvet viselt. Másrészről az eb a legrosszabb esetben is csak a falu határától nem messzire juthatott el, ahol tudomása szerint nem szoktak vadászni.

Úgy véli, ha mégis kiderül, hogy egy vadász lőtte le „szabályszerűen” a kutyát, az eset akkor is morális kérdéseket vet fel mind a „tetthely” településhez való közelsége, mind amiatt, hogy – véleménye szerint – bárki láthatta, hogy nem kóbor kutyáról van szó. Haragosuk pedig tudtával nincsen.

Vajda László zárásként elmondta, Álmos jó vérvonalból való felmenők kölyke volt és mellesleg ára sem volt olcsó. Azt, hogy mellesleg, szó szerint gondolja, ugyanis mint fogalmazott, nem a kutya értéke miatt sajnálják az eb legyilkolását, hanem azért, mert családtagként tekintettek rá.

A család elkeseredettségében és mély felháborodásában 1000 euró, vagyis több mint 300 ezer forint jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek. A pénzt még akkor is hajlandóak kifizetni, ha az elkövető kilétére fényt derítő információ hosszabb idő eltelte után jut el hozzájuk.

Részvétünk a családnak!

 

Rengeteg a felháborító eset:

Egyelőre a helyi vadásztársaság elnöke sem tudja, ki lőhette le a szendrői család kutyáját

Újév első napján lakott területen lőttek ki egy 5 hónapos magyar vizslát

Állatkínzásra buzdít a vadászati szaklap – itt a vádakra a válaszuk

6 csontsovány és 15 halott agarat találtak Hernádnémetiben

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: kadarka.net

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...