Bírósági döntés alapján háromra kell csökkentenie kutyái számát a hét kutyával együtt élő lakónak

Furcsa történet kering az interneten. Egy soproni lakótelep lakói keresték meg a Soproni Állat- és Természetvédők Egyesületét, mert szerintük az egyik férfi  egy 50 négyzetméteres lakásban túl sok kutyát tart. Az egyesület bejelentést tett, az önkormányzat pedig döntött: a férfinak közel 100,000 forintos bírságot kell fizetnie és négy kutyájának új otthont kell keresnie. Az emberek egy része egyetért a történtekkel, másik fele viszont az egyesületet támadja, hogy ilyenben részt vett.

 

Január elején kapta az egyesület a bejelentést, hogy Sopronban a Jereván lakótelepen 1 kis és 6 közepes/nagy testű kutyát tart egy férfi 50 négyzetméteres panellakásában. Állítólag egy kutya kivételével az állatoknak nem volt rendben az oltási programja, és a mikrochip is hiányzott belőlük.

Az egyesület megkezdte az ügy feldolgozását, és bejelentést tett az önkormányzatnál. A hivatal első körben elrendelte az oltások és a chipek rendezését, később pedig a kutyák sorsáról is döntést hozott.

– Mivel a fiatalember, aki a napokban töltötte be 18. életévét, felelőtlen állattartó, így kértük az önkormányzatot, hogy szigorú elbírálásban részesítse, korlátozza az állatok létszámát az ingatlanban. Mi lesz, ha tüzelni fognak a szukák? Hol az ivartalanítás? – írja az egyesület facebook oldalán.

Nem sokkal később elmarasztaló határozatot hozott a soproni önkormányzat a februári bejelentéssel kapcsolatban. A hatóság úgy döntött, hogy az állattartót kettő eb egyedi jelölésének elmulasztása miatt 90.000,- Ft – azaz kilencvenezer forint – állatvédelmi bírság megfizetésére kötelezi, kötelezi a gazdát, hogy haladéktalanul gondoskodjon az ebek egyedi jelöléséről, valamint a végzés jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül az ingatlanon tartott ebek számát legfeljebb 3-ra csökkentse és gondoskodjon róla, hogy az egyedszám a jövőben se emelkedjen 3 egyed fölé. Az engedélyezett egyedszám feletti ebek elhelyezéséről gondoskodjon. Amennyiben a fentieknek nem tesz eleget, az állattartás megtiltására is sor kerülhet, ebben az esetben az állatok elhelyezésének költségeit az állattartónak kell megelőlegeznie. A bírságot a végzés jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kell megfizetni.

– Úgy gondoljuk, a döntés precedens értékű! – fűzte hozzá oldalán az egyesület.

Az ügyet nyomon követők véleménye változatos: valaki úgy véli, helyes döntés született, hiszen a férfinak akkor kellett volna felelős döntést hozni, mikor ennyi kutyát felhalmozott. Mások azt kifogásolják, hogy ezzel az önkormányzat korlátozza a kutyák számát, amelyet elvileg nem lehetne. Az önkormányzat egyébként nem a kutyatartáshoz való jogot korlátozza ez esetben, hanem a kutyák minimális helyigényét vette figyelembe, így állapította meg, hogy az 50 négyzetméterre jutó kutyák száma túl magas.

Az ügyet figyelemmel kísérők egy része azt is kifogásolja, hogy a bírság összegét lehetett volna a kutyák oltásaira és mikrochipezésére is fordítani, valamint, hogy egyelőre nem tudni, az egyesület vállal-e segítségnyújtást a kutyák elhelyezésében. Sokak szerint azonban ez nem az egyesület feladata, a tulajdonosnak kellett volna előre gondolkodnia.

Többen jelezték, hogy harminc nap alatt szinte képtelenség megfelelő otthont választani és felelősen örökbe adni négy közepes/nagytestű kutyát, pláne egy magánszemélynek, aki nem rendelkezik ilyen irányú kapcsolatokkal. Az érzelmi oldaláról – hogy mivel jár négy kutyától megválni – már nem is beszélve.

 

Ezek is a témához kapcsolódnak:

Mit tegyünk, ha valóban muszáj lemondanunk kedvencünkről

Egy férfi 30 kutyát tart egy niklai házban

A beteges kutya gyűjtögetés emberi oldala

 

 

(kutyabarát.hu)

A fotók illusztrációk

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...