Indul a nagy kutyaszánverseny

A résztvevők felvonulásával kezdetét vette a világ leghosszabb kutyaszánversenye, az alaszkai Iditarod. A kereken 70 csapat Anchorage utcáin hajtott át mintegy 18 kilométer hosszan. Helyi idő szerint vasárnap indulnak neki a csaknem 1600 kilométeres útnak Alaszka végtelen hómezőin.

Az első hajtó az új-zélandi Curt Perano lesz, aki nekivág a világ leghíresebb szánhúzóversenyének a Willow-tó befagyott jegén keresztül Anchorage-tól 80 kilométerre északra. Utána kétpercenként fogják útnak indítani a csapatokat. A cél Nome városa, amely a Bering-tenger partján fekszik.

A résztvevők között van a tavalyi győztes Mitch Seavey és fia, Dallas Seavey, aki a 2012. évi megméretést nyerte meg. Az idei verseny érdekessége a skandináv országokból érkezett szánhajtók sokasága. Köztük van a korábbi kétszeres győztes Robert Sorlie Norvégiából. Emiatt a verseny kimenetelét is óriási érdeklődés kíséri.

Az Iditarod azt a történelmi útvonalat követi, amelyet először tett meg 1925-ben néhány musher – szánhajtó – kutyák által vontatott szánokkal, hogy gyógyszereket juttassanak el a diftériajárvány által fenyegetett településre.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: mno.hu, MTI
Fotó: Europress/AFP

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...