Így pózolnak az ebek az öttevényi fotósnak

A kisállat–fényképezés az egyik legújabb divat, egyre több gazdi kér portrét kedvencéről. Egy volt öttevényi fotós, Nagy-Németh Péter és kutyája rövid idő alatt szinte sztárrá vált. A Kisalföld.hu riportja.

– Honnan jött az ötlet, hogy kutyákat fotózzon? Egyáltalán, egyedül dolgozik vagy vannak társai?
– Régóta foglalkozom fényképezéssel. A kisállatfotózás nem került szóba mindaddig, amíg az egyik születésnapomra meglepetésként meg nem kaptam Pankát, az angol cocker spánielt. Attól a naptól, hogy velünk él, sorra készülnek róla a fotók. Mára már sokan felkeresnek, hogy saját kedvencükről is készítsek képeket. Eddig egyedül dolgoztam, jó volt, mert az egész folyamat a kezemben volt. Egyeztettem a megrendelőkkel, végeztem a fotózást és az utómunkálatokért is én feleltem. Egy hónapja viszont bekerültem egy csapatba, már közösen dolgozunk.

– Mi kell ahhoz, hogy ezek a fotók igazán sikeresek legyenek?
– Kreativitás. Éberség. El kell kapni a megfelelő pillanatokat. A legtöbb kis kedvenc nem tud sokáig összpontosítani egy adott témára. Nekünk kell kitalálni, hogy mik azok a szituációk, amik segítik a közös munkát. Sokat számít a kutyusok tudása is. Nagyon könnyű dolgozni a jól betanított kutyákkal, ha kellő motivációt kapnak. Fotózások alatt próbáljuk a maximumot kihozni belőlük, megmutatni a személyiségüket, tudásszintjüket.

A gazdi mindig kell!

– Jobb, ha jelen van a gazdi vagy „elbánik velük” egyedül is?
– A gazdik jelenléte elengedhetetlen a fotózások során. A kutyusok egy teljesen új, ismeretlen közegbe kerülnek. Idegen emberek, idegen szagok, ezek idegességet, félelmet kelthetnek bennük, az ilyen esetekben csak a gazdi jelentheti a biztos pontot, a megnyugvást. A kutyusoknak „idegen” vagyok, nem csinálják azt, amit én szeretnék, de a gazdinak azért nem akarnak csalódást okozni, teljesítik a parancsaikat. Ezért elengedhetetlen a fotós és a gazdi közötti kooperáció.

– Van ideális modellkutya? Mitől lesz egy eb jó alany?
– Nem állítanám, hogy fajtafüggő. Ám ez ilyen formában mégsem igaz, mert vannak olyan fajták, akik könnyebben, gyorsabban taníthatók, mint a többiek. A kérdés csak az, hogy a gazdik éltek-e ezekkel a lehetőségekkel… A legideálisabb, ha a kutyus egy helyben tud maradni – legalább pár másodpercig – és az se hátrány, ha tud néhány trükköt. Minél szófogadóbb a kutya, annál könnyebb dolgunk van.

Szinte a lencse előtt nőtt fel

– Panka a saját kutyája, lassan sztár lesz belőle. Ő például ideális alany?
– Pankával könnyű dolgunk van, hisz ebben nőtt fel. Ő nem tudja, milyen „normális” kutyaként élni, számára még nem volt olyan nap, hogy ne kellett volna szembenéznie a fényképezővel. Neki ez a megszokott. Ha meglátja, hogy a kezemben van a gép, máris pózol.

– Mit gondol, divatja van most ennek?
– Az utóbbi időben egyre több erre vonatkozó próbálkozást láttam. Mostanában van egy trendje, de idővel ez is lecseng és csak azok maradnak ezen a vonalon, akik teljes mértékben odaadóak az állatokkal szemben.

 

Havassy Anna Katalin

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: kisalfold.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...