Az adásvételi oldalak is felelősek a szaporítás fennmaradásáért?

A felelős állattartó mindig megdöbbenéssel áll a tény előtt, hogy mennyien kezelik a való életben vagyontárgyként a kutyákat. És amikor az egyik legnagyobb online hirdetési portál nem hogy felületet biztosít, de még reklámozza is a szaporítás „termékeit”, az egyre inkább növekvő kínálatot, akkor ideje elgondolkodni: mikor fogjuk végre elérni, hogy ha már a jog nem is, de legalább az emberek érző lényként kezeljék az állatokat?

A kutya csak jogilag tárgy!

Jelenleg csak egyetlen hirdetési felületen 416 oldalon összesen 10,383 hirdetésben találhatunk olcsón, drágán vagy ingyen elvihető kutyákat, mindenféle fajtát, korút, neműt és képességűt. Van, aki a fajta nevét sem tudja leírni, van, aki a fajtiszta – fajtatiszta bonyodalmak közt esik csapdába.


Forrás: facebook

Vehetünk 350,000 forintért „si-cut si cut shi-tzut vagy hogy is írják”, de találunk felnőtt kutyát is 5 ezerért, akiről egyetlen információt tartott fontosnak az eladó megemlíteni: jó házőrző.

Ilyen hirdetéseket látva egy jóérzésű állattartó felteszi a kérdéseket: Hány éves? Kan – szuka? Mi az oka, hogy eladó? Milyen képzettségi szinten áll a nevelése, szocializációja? 

Gyerekekkel kompatibilis? Van-e egészségügyi problémája? Jár-e vele a származását igazoló papír, törzskönyv, oltási könyv? Garancia? Adásvételi szerződés? És folytathatnánk a sort.

A hirdetők nagy része pedig nem is értenék ezeket a kérdéseket. Ott van az ára és a telefonszáma. Ha kell, fel kell hívni és el kell vinni.

A tenyésztés egy szakma – ahol élőlényekért kell vállalni a felelősséget

„A kutyaszaporítás menete hogyan zajlik?”- olvastuk egy kérdezői oldalon. 

Szó szót követett, a pontot az i-re egy humorérzékkel is rendelkező olvasó válasza tette fel: „Veszel két fajtiszta kutyát nem törzskönyvest, egy kant és egy szukát, mikor a szuka tüzel, bepároztatod, és már megvan az első alom, utána megint tüzel, bepároztatod és megint újabb alom és így tovább, míg meg nem döglik a szegény kutya.” Nekünk átjött a sorok mögötti irónia, vajon a kérdezőnek is?

Van-e felelőssége a hirdetési felületnek?

Jogilag sajnos nincs, erkölcsileg pedig nem vállalják a felelősséget, hiszen az egyetlen céljuk a forgalom. A kutya egy tárgy, amit mindenki annyiért ad, amennyiért szeretne. Állapotáért az eladó felelős ugyan, de sajnos a rosszul tartott, szaporított állatok, akik „egészségesnek látszanak”, nem merítik ki az állatkínzás fogalmát.

Az örök kérdés

Hogyan tudjuk újra és újra megfogalmazni? Van-e értelme, ha valaki úgyis érti a különbséget, valaki pedig úgysem törődik vele? Ennek ellenére átérezzük a felelősségét a folyamatos tájékoztatásnak.

– Tenyésztő az, aki az általa kiválasztott fajta iránt elhivatottságot érez, és azt nem az anyagiakért teszi, mert a tenyésztés nagyon sok pénzébe kerül.

– Az igazi tenyésztőt a jószándék vezérli: többnyire csak egyfajta kutyával foglalkozik, elsődleges célja a fajtajelleg és a fajta egészségének, legelőnyösebb tulajdonságainak megőrzése.

– A tenyésztő tisztában van a fajta történetével, változásaival, funkciójával és az elődökkel, akár ükszülőkig bezárólag, hogy milyen egyedeket hoztak le. Ismeri a fajtát terhelő rendellenességeket, és úgy jár el a tenyésztés során, hogy ezen lehetőleg javítson.

– A tenyésztő rendelkezik megfelelő genetikai, anatómiai, egészségügyi és állatviselkedési ismeretekkel.

– A tenyésztőnek a kiskutyák nagyon sok pénzébe kerülnek, hisz oltva, chipezve, féregtelenítve, szerződéssel és garanciával adja el őket. Elvégzi a kötelező és a szükséges szűréseket, teszteket, kutyái tenyészengedéllyel és származási lappal rendelkeznek, kiállításokon, viselkedési teszteken megszerezték a szükséges eredményeket.

– A tenyésztő nem ad el bárkinek kutyát, aki jelentkezik. Többszöri találkozás után ítéli meg, hogy adott jelöltnél jó helye lenne-e a kutyának. A kölykök általában nem fix árasak, mindegyik eladó kutya egyedi feltételekkel vihető el.

Ezzel ellentétben a szaporító számára a pénzszerzés fontos, kevés befektetéssel nagy haszonhoz jutni. Nem érdekli a kiskutya további sorsa, ahogy kutyáit ő sem tartja megfelelő körülmények között. A szaporító tudása legtöbbször abban merül ki, hogy egy kan és egy szuka kell a szaporulat létrehozásához.

A szaporítás bármilyen fajtájú résztvevői és támogatói a felesleges szaporulatokat, a gazdátlan állatok számának növekedését, a megunt vagy beteg „kedvencek” kidobását, kutyák ezreinek elaltatását támogatják.

A felelősség közös!

 

Van itt gond:

Gyártsunk tömegesen és nyilvánosan nem kívánt almokat – és tegyünk úgy, mintha ez egy jó dolog lenne

Magyar szaporítókról, piacról és csempészekről számol be a világsajtó

Akciós megunt szaporítós kutya – adnak hozzá kabátot!

Kalifornia államban mindeközben már tilos a szaporítók kutyáit árulni

Így ismerd fel a szaporítót

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...