Az orvosok figyelmeztetnek: gondoljuk meg kétszer, hogy nyomott orrú kutyafajtát vegyünk

Világszerte egyre emelkedik a sebészeti beavatkozások száma a nyomott orrú fajták deformitásai miatt. Az állatorvosok óva intenek ilyen fajtájú kutya megvásárlásától: magunkat jó nagy költségektől, őket pedig egy egész életen át tartó szenvedéstől kímélhetjük meg. 

A Brit Állatorvosi Szövetség (British Veterinary Association – BVA) legújabb felmérései szerint mindössze a tulajdonosok 10%-a veszi észre, hogy rövid orrú kutyája a fajtájából adódó egészségügyi problémáktól szenved, míg a gazdik 75%-a az sem tudja, hogy ilyenek léteznek.

Az elmúlt években hihetetlen módon elszaporodtak az ún. brachycephalikus fejjel (széles fej rövid orral) rendelkező fajták: ide tartozik a csivava, a francia bulldog és a mopsz is. A brit Kennel Club adatai szerint 2016-ben 21,470 francia bulldogot regisztráltak. 2007-ben ez a szám még csak 692 volt. A trend azt mutatja, hogy a francia bulldog hamarosan kiüti a nyeregből a labradort, a britek eddigi kedvencét.

Valószínűleg az emberek egyszerűen vonzódnak a kisbabákhoz hasonlító széles fejformához nagy kerek szemekkel. A kutyáknál kialakult széles, rövidebb koponya tudatos tenyésztés és szelekció eredménye, ami úgy tűnik, rég túllépett a kontrollálhatóság határán.

Dr. Lydia Franklinos londoni állatorvos régóta próbálja felhívni a figyelmet a súlyos egészségkárosító változásokra ezeknél a fajtáknál. – „Az állatok, akik normál méretű alsó és jóval rövidebb méretű felső állkapoccsal rendelkeznek, gyakran vannak kitéve súlyos egészségügyi kockázatoknak: ilyen például a légutak elzáródása, a szívbetegségek, a fekélyek, bőrfertőzések, az abnormális alakú gerinc és különböző szülési nehézségek. Sajnos a tulajdonosok legtöbbször fel sem ismerik ezeket az összefüggéseket, pedig azt gondolom, hogyha megértenék a fajta és a szenvedéseik közti összefüggéseket, akkor talán vissza is tartaná őket, hogy ilyen fajtájú kutyát vásároljanak.”

Az Állatorvosi Szövetség úgy gondolja, hogy ha csökkenne a kereslet, akkor szépen a kínálat is visszaszorulna, a szaporítók leállnának a kölyök gyártással, a tenyésztők pedig kénytelenek lennének változtatni az „elrontott fajtákon”. A szervezet még egy kampányt is indított (#BreedtoBreathe), hogy felvegye a harcot a cukiság terjedésével. Az elmúlt három évben 10-ből 9 állatorvos arról számol be, hogy megnövekedett a kutyák száma, akiket a rendelőkbe hoznak be a kinézetükből fakadó egészségügyi problémékkal.

A szervezet a sztárok hatásaival is szeretnék felvenni a kesztyűt. Statisztikáik szerint aki nyomott orrú fajtát választ, azok 49%-át valamilyen közösségi média, 43%-ukat valaki ismert celeb befolyásolta döntésében.

„Ezek a fajták népszerűbbek a celebek között, mint valaha” – mondja John Fishwick, a szervezet elnöke. – „A mopszos, csivavás, bulldogos cukiság fotók, amikkel tele vannak a közösségi oldalak, nem mesélik el a teljes valóságot. A legtöbb ilyen kutya olyan egészségügyi gondokkal küzd, amik egész életükre kihatnak – kezdjük csak magával a légzéssel.”

A kutatás szerint az első számú ok, amiért ilyen fajtát választ valaki, mert jó tárasági kutyák hírében állnak. A legtöbben még viccesnek is találják a horkolást, hörgő hangokat, amiket kiadnak, és el sem jut a tudatukig, hogy ez nem normális, sőt, kimondottan rossz az állatnak – arról nem is beszélve, mennyibe kerülnek a kezelések, hogy legalább részben normális életet tudjanak élni.

A fentiek közül ide sorolják még a boston terriert, az affenpinchert, a pekingi palotapincsit, a cavalier king charles spénielt, a shi tzut, a lhasa apso-t és a griffont.

Mindenki gondolkodjon el, mielőtt fajtát választ és konzultáljon állatorvosával. Lehet, hogy egy kutyát megkímél az egész életen át tartó szenvedéstől, magát pedig a lelkifurdalástól és súlyos anyagi terhektől.

 

Ezeket is ajánljuk:

A teáscsésze kölykök tragédiája

A felelős állattartó ivartalanít

Génmódosítással a kutyák egészségéért

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: independent
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...