Halásztelken jogellenes rendelet miatt a sintér viszi el a kutyákat a családoktól

A ripost.hu számolt be róla, hogy a gyepmester rendőrök se­gít­sé­gé­vel pró­bált meg el­vinni egy ku­tyát egy ha­lász­telki csa­lád­tól, hét­főn pedig megy egy másik helyi la­kos­hoz. Halásztelken érvényben van egy rendelet, amely jogellenesen korlátozza az állattartást – és a meghatározott számon felüli kutyákat egyszerűen elkobozzák.

„Küldtek egy határozatot, hogy nem tarthatok kettőnél több kutyát vagy macskát, azonnal elkobozza tőlem egy sintér. Ki is jöttek négy rendőrrel. De több tucat állatvédő is volt a telkemen, talán ez a nyomás is hatott a sintérre, így nem vitték el a kutyámat” – mesélte el a ripostnak Kastner Rita.

Egy másik halásztelki asszony, Kemenczey Anett is kapott egy végzést, miszerint a tulajdonában lévő három komondor és két keverék közül vinnének el három kutyát. Az akcióra hétfőn kerülne sor – ám akkor is lakossági tiltakozás várható. Halásztelken, ha valakinek több kutyája van, mint amennyit megenged a rendelet, az önkormányzat felszólítja a lakót, hogy szabaduljon meg a létszám felettiektől, majd bírságolnak, aztán sintérrel elvitetik a kutyát.

A helyi rendelet szerint több lakásos épületben lakásonként 1 eb valamint 2 macska tartható, amennyiben a társasház alapító okirata ezt lehetővé teszi. (2) 9 Családi házas övezetben az 550m 2 -t meg nem haladó területű ingatlanokon tartható 2 eb, 2 macska a tartható állatszám.

Sokan elkezdtek gyanakodni, hogy az értékesebb, fajtatiszta kutyák elszállítása az akció célja.

„Nem is értem, miért azt a házat pécézték ki. Ott három komondor van, itt három fajtatiszta bulldog, egy roti és a pincsi. Tenyésztőnek készülök, hamarosan megkapom az engedélyt. Én biztosan nem hagynám, hogy elvegyék tőlem az állatokat. Felőlem jöhetnek ide is, de senki be nem teszi a lábát” – háborodott fel Horváthné, aki ugyancsak kivonul a hétfői akcióra.

„Halásztelek Város Önkormányzatának életben lévő állattartási rendelete immáron hét esztendeje szembemegy a nála magasabb szintű, állattartást szabályozó, 2010 óta megalkotott kormányrendelettel. Halásztelek tehát alkotmánysértő rendeletet alkalmaz. Többszöri felszólítás és bírság után dönthet csupán az önkormányzat a határozat végrehajtásáról, erre azonban csak jogszerű rendelet alapján hivatkozhat.– nyilatkozta a ripostnak a jogi szakértő. – „A gyepmester ez esetben sem jogosult eldönteni, melyik kutyát viszi el, hanem a gazdája határozza meg, melyik állatot hol helyezi el. Mind a hatályos rendeletet, mind az eljárást jogszerűtlennek tartjuk. Levélben kértem a jegyzőt, hogy helyezze hatályon kívül a jelenleg érvényes állattartási rendeletet december 15-ig, amúgy ez téma volt a szerdai közgyűlésen is”. 

A ripost megkereste azt a Pest megyei ebrendészt, aki a halásztelki önkormányzat megbízásából jár el. Herczig József azt mondja: már szólt az önkormányzatnak, hogy nem jogszerű a kutyákkal kapcsolatos önkormányzati döntés, hétfőn mégis el kell mennie egy halásztelki lakó komondorjáért.

„Én ilyenkor az ő megbízásukból járok el, kapok egy határozatot, amiben közlik, hány darab kutyát kell elhoznom. Az sosincs megadva, hogy milyeneket, azt a tulajdonossal szoktam egyeztetni” – mondta. Azt állítja, igyekszik a leghumánusabban eljárni: megkéri a gazdit, hogy maga vezesse ki a jószágot pórázon, és kéri őket, hogy intézzenek az állatoknak új helyet 30 napon belül, és menjenek el a kutyáikért.

 „Négy-öt éve Isaszegen is élt egy ilyen önkormányzati rendelet. Aztán amikor valakinek a kutyáit el kellett volna vinni, ő beperelte az önkormányzatot, és meg is nyerte a pert. Így a környéken tudtommal már csak Halásztelken él ilyen, darabszámra korlátozó rendelet. Vállalom azt is, hogy ezért a nyilatkozatomért felmondanak nekem, de én fel vagyok háborodva, hogy ilyet tesznek!” – mondja Herczig József.

 

Ez is itthon történt:

Megfenyegették a mosonmagyaróvári társasház kutyás lakóit

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: ripost
A fotók mindegyike illusztráció!
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...