Kevesebb a szívbeteg a kutyások között

A kutyák sikeresen csökenthetik a gazdáik szív- és érrendszeri megbetegedéseinek kockázatát – számol be a legújabb nagyszabású svéd tanulmány. A kutatás célja volt, hogy kimutassák a kutyatartás és a kardiovaszkuláris betegségek valamint ezek okozta halálozás előfordulása közötti összefüggést. A kutatásból az is kiderült, hogy a vadászkutyákat tartóknál és az egyedülállóknál a legalacsonyabb a betegség előfordulásának aránya.

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálozási okok közé tartoznak világszerte: 2016-ban Európában a halálozási okok 45%-át tették ki. A kutya jelenléte – főleg az egyszemélyes háztartásokban és az időseknél  – azonban pozitívan hat a társadalmi elszigetelődésre, az általános jóllétre és a fizikai aktivitásra.

A vizsgálat hihetetlen széleskörű kutatómunkán alapul: 12 éven át keresztül követték nyomon összesen 3,4 millió, 40 és 80 év közötti svéd ember életét. A résztvevők 48%-a volt férfi és mintegy 13%-ukat azonosították kutyatulajdonosként. A kutatást segíti, hogy a svédek egészségi állapota, orvosi látogatásai névtelenül ugyan de nyomon követhető egy hatalmas központi rendszerben, ahol minden erre vonatkozó adatot eltárolnak, és mára már a kutyatartás is regisztrációhoz kötött.

Az eredmények alapján fordított összefüggést találtak a kutyatartás és a különböző szívbetegségek között: tehát a kutyatartók között ritkábban fordulnak elő a szív- és érrendszeri betegségek vagy ilyen ok miatt bekövetkezett halálozások, a vadászkutyákat tartók között és az egyedülállók között még kisebb a valószínűség.

A kutatás nem közvetlen összefüggést mutatott ki a betegségek kockázatának csökkenése és a kutyatartás között. Az egyik lehetséges közvetett összefüggést azokban a személyiségjegyekben vagy érdeklődési körben látják, ami esetleg egy kutya vásárlásra is jobban ösztönzi az embereket.

A kutatás feltételezi, hogy az összefüggés az egészséges életmóddal kapcsolódik össze: aki kutyát akar tartani, az eleve többre értékeli a mozgást, a fizikai és lelki aktivitást, mint az élet értékeit, és miután magához vett egy négylábút, valóban többet is tesz egészségéért.

A szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát növeli a társadalmi elszigetelődés, a depressziós és a magány – de ezek előfordulási kockázatát azonban kitűnően csökkenti egy kutya jelenléte.

Az egyedülállók jobb eredményeit valószínűleg a több mozgás is okozhatja, illetve a jóval több interakció a kutyával. A betegségekből való felgyógyulásban is erős motivációt jelent egy állat az életünkben.

 

 

Ezeket is ajánljuk:

A kutya segít egészségesebbé nevelni gyermekeinket

A kutyatartás pozitív egészségügyi hatásai

Így javítja egy kutya a boldogságod, a szociális érzékenységedet és a munkával való elégedettségedet

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: nature
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...