Szombathelyen a kutya járjon a vécére

A szombathelyi kutyafuttatókon és a belvárosban nincs elég szemetes. Ezért lehet lépten-nyomon kutyaürülékbe botlani, panaszolja olvasónk. Utánajártunk. – olvasható a nyugat.hu-n

Egy kutyatulajdonos olvasónk panaszolta a minap, hogy hiányolja a szombathelyi közterületekről a szemetesládákat. Sétáltatás közben ugyanis, ha összeszedi a kutya piszkát, 2-3 utcahossznyit cipelheti, mire talál egy alkalmas tárolót. A kutyafuttatókon sincs elég szemetes.

Szerinte ezért lehet az utcákon lépten-nyomon kutyaürülékbe botlani, mert a kutyatulajdonosoknak problémát okoz, hova is tegyék a felszedett kutyagumit. Vágják zsebre, vigyék haza? És ott mit kezdjenek vele? A szelektív hulladékgyűjtő kukák közül melyikbe dobhatják?

A közterület-felügyelet másrészt keményen büntet azért, ha valakit rajtakap azon, hogy kutyája nagydolgát otthagyja az út szélén. Viszont az ürülék veszélyes hulladéknak minősül, így elvileg normál szemét közé nem is dobhatnák be.

Pedig, teszi hozzá egy kutyás, nem kellene Szombathelyen sem feltalálni a spanyolviaszt. Székesfehérváron például használnak egy kifejezetten kutyaürülék tárolására szolgáló szemetest, amit parkokba helyeztek ki, ráadásul az aljából nejlont lehet kihúzni, hogy legyen mivel összeszedni. (A képen meg is mutatjuk.)

Ki szedje össze őket? – rákérdezünk

„Nem terveznek Szombathelyen is kutyagumikra specializált kukákat elhelyezni?” – kérdezzük első körben a SZOVA Zrt. illetékesét. Aki elmondta, cégük plusz hulladékgyűjtő edényeket kizárólag az önkormányzat városüzemeltetési osztályának megbízásából tehet ki. Megbízást pedig nem kaptak. Ugyanez vonatkozik a kutyafuttatókra is, ott sem helyezhetnek ki több tárolót, csak annyit, amennyit az önkormányzat igényel.

A speciális kutyaürülék-gyűjtő edényeket is a városházának kellene megrendelnie, aztán engedélyeztetnie. Viszont, mivel a kutyaürülék veszélyes hulladéknak számít, igaz, hogy külön gondot jelentene az állati ürülék szállítása, és annak megsemmisítése is. Tehát nem csupán speciális konténer kérdése az egész.

Melyik kukába dobjuk?

Ha már összeszedtük, és el kell dobnunk valahová, akkor szelektív hulladékgyűjtés lévén melyik fajta szemeteskukába ejtsük bele? – kérdeztünk rá erre is, amire a SZOVA illetékese sem tudod mit válaszolni, hiszen hivatalosan egyikbe sem való.

Lakossági kukába nem ajánlott, és a közterületre kitett kukákba sem kellene beledobni. Amiket évente ugyan háromszor fertőtlenítenek, ám ha minden nap kutyakakit dobnak bele, akkor szinte naponta tisztítani kellene.

Kutyakakinak a vécében a helye – Az önkormányzat is válaszol

Szombathelyen – tudjuk meg az önkormányzat hivatalos válaszából – 12 terület van kijelölve kutyafuttatásra. A kutyaürülék ártalmatlanításáról a kutyasétáltatónak kell gondoskodnia. Teljesen szabályosan akkor jár el valaki, ha az ürüléket a vécében helyezi el.

Azt illetően, hogy a kutyaürülék veszélyes hulladék-e, vagy sem még a szakemberek véleménye is megoszlik – közli a városháza. Többek szerint ugyanis a „kutyagumi” csak akkor sorolható a veszélyes hulladékok közé, ha az galandférget, parazitát tartalmaz. Ez pedig egészséges, rendszeresen beoltott kutyák esetében nem jellemző. A közterület beszennyezése ugyanakkor a hatályos jogszabályok alapján szabálysértésnek minősül. Mi tegyünk hát? A válasz: „Az ebtartók jó esetben összeszedik az ürüléket, és a kihelyezett közterületi hulladékgyűjtőkbe helyezik el.”

Arra a kérdésünkre, hogy mi lenne a hosszú távú megoldás, a városházától ezt a választ kaptuk: „Országos tendencia: arra kell törekedni, hogy speciális edények használatával valósuljon meg a kutyafuttató területeken a gyűjtés. Azonban ennek a rendszernek a kialakítása, üzemeltetése és fenntartása kutyafuttatónként a többszázezer forintot is elérheti. Az önkormányzati költségvetése erre a célra jelenleg nem nyújt fedezetet.”

Mi lenne a megoldás?

Akkor már jobb, ha hagyjuk, hogy ott lapuljon a fűben? Mi lenne a megoldás? Egy biztos: fel kéne nőni a fejlett világhoz, és pénz, pénz, pénz, csöppnyi önkormányzati akarattal párosulva.

Közben a szombathelyi alpolgármester, Marton Zsolt facebookos oldalán mit olvasok? Hát ezt a jó hírt: „Új, belvárosközeli kutyafuttatók kijelölését tervezzük. Ma az irodámban tekintettük át egy szombathelyi ebtartó javaslatait. A városháza szakembereivel közösen kidolgozunk pár alternatívát, amit egyeztetünk az érintettekkel. Jó lenne miharabb megoldást találni a kutyabarátok jogos igényeire!” Nos, akkor már csak pár kukával több kéne…

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás és fotók: nyugat.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...