Saját KB bal
Saját KB jobb

Végre segítenek Csernobil radioaktív kutyáin

Az 1986-os nukleáris katasztrófa után rengeteg kutyát hagytak hátra a szennyezett területen. Az ő leszármazottain segít most végre egy mentőszervezet. 

31 évvel ezelőtt az Észak-Ukrajnában történt katasztrófa területén rengeteg embernek kellett azonnal elhagyni az otthonát. Mindent hátra hagytak, legtöbben az állataikat is. Úgy gondolták, pár nap múlva visszatérhetnek otthonukba, de ez soha nem történhetett meg. Az ott felügyelő katonákat megbízták a szörnyű feladattal: lőjék le a megmaradt állatokat.

Néhányan túlélték a mészárlást, így egymás között szaporodva mára rengeteg kutya él kóborként a régi üzem közel 2600 négyzet km-es területén, ahova szigorúan tilos a bemenet. Csak a kormány engedélyével léphet be bárki, így a kutyák segítése eddig a bent dolgozókra hárult, akinek ugyan elvileg tilos volt kapcsolatba lépni velük, de sokan nem állják meg, és igyekeznek ellátni őket. Többen örökbe fogadtak egyet-egyet belőlük, bár kivinni soha nem vihetik ki őket. 

Sajnos az állatok egyéb kockázatokat is jelentenek: amellett, hogy nem mindegyikük van hozzászokva az ember közelségéhez, bundájuk radiokatív anyagokat tartalmazhatnak. Az embereknek szigorú határokat állítottak fel, hogy hova mehetnek, és hol húzódnak a tiltott zónák, de ezt a kutyáknál képtelenség betartatni. Pocsolyákból isznak, hemperegnek, ásnak, így nem tudják elkerülni a szennyeződéseket.

Most, a Tiszta Jövő Alap (Clean Futures Fund) egy nonprofit szervezet az ipari katasztrófák utáni segítségnyújtásra specializálódtak. Most ők állítottak fel egy 5 éves tervet, hogy ivartalanítsák és beoltsák a csernobili kutyákat (és macskákat), kihelyeznek élelem és víz állomásokat valamint egy állatkórházat, ahol ellátják őket.

A világ minden tájáról várnak önkénteseket és együttműködnek a helyi, valamint az amerikai és brit állatorvosokkal. Az egyikük Anna Sovtus, egy ukránállatorvos, aki éppen lezuhanyzta a szennyezett bundájú kiskölyköt. A kutya szenved az étel- és vízhiánytól, valamint az ember hiánya miatt egyre terjeszkedő vadvilág veszélyeitől. Bár míg a kutyák általában túlélik a kölyökkort, szinte alig látni egy évnél idősebb ebet. Áldozatul is esnek a vadállatoknak, de a veszettség is felütötte a fejét.

Az alapítvány azt is felvállalta, hogy megméri a radioaktív szennyezettséget a kutyák testén, talán így a hatóságok megengedik, hogy néhány állat elhagyja a lezárt zónát. A szakértők szerint biztosan maradnak kutyák a területen, de ha már egy kezelhető populációra sikerül leszűkíteni az ott élők számát, akkor legalább azok a kutyák képesek lesznek minőségi életet élni.

 

A csernobili kutyákról bővebben itt olvashatsz

Okosmellénnyel tenné Thaiföld a kóbor kutyákat a város őreivé

Az iráni állatorvos csak azért áll képviselőnek, hogy védje országában az állatok jogait

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: huffingtonpost
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...