Egy férfi 30 kutyát tart egy niklai házban

Eddig mintegy 30 sérült és kidobott kutyát fogadott be a házába egy Niklán élő német férfi. A szomszédai számára egyre elviselhetetlenebb a hangos ugatás, nyáron pedig a kutyaürülék szaga miatt panaszkodnak az ott élők. Ernst Vock azonban hiszi: minden élőlénynek joga van a tisztességes élethez.

Egy átlagos családi háznak kinéző hely. Közelebb érve egy sokat sejtető tábla áll a falra szögelve, rajta a felirat: Kutyaparadicsom. Mintegy 30 kutya és a gazdájuk, Ernst Vock él itt, lassan 2 éve. A hátsó kertben és a lakásban is négylábúak, ameddig csak a szem ellát. Az idős úr minden útjába kerülő kutyát megment. Egyesek már 40 fölé teszik a számukat.

A szomszédoknak kezd elfogyni a türelme, hiszen két év alatt a férfi meghatszorozta a kutyák számát, a rendben tartásukhoz azonban valószínűleg már nincs elég ereje. Lépni azonban nem tudnak, mivel semmilyen jogszabály nem maximálja a tartható kutyák számát. Ernst Vock, a 30 kutya tulajdonosa a Somogy TV-nek elmondta: ő nem akar senkivel sem vitázni, abból azonban nem enged, hogy a kutyáknak is joguk van a tisztességes élethez.

Borzalmas körülmények között éltek ezek a kutyák. Sérültek voltak és betegek. Volt, amelyiknek el volt törve a lába, valamelyik alig látott. Volt, amelyik éhezett. Itt elöl, ez a kutya másfél méteres láncon volt tartva” – nyilatkozta a férfi, aki Ausztriát és Svájcot is megjárta már. Véleménye szerint azért kellett elköltöznie több helyről is, mert nem volt elég mély a zsebe és nem tudott eleget fizetni a külföldi hatóságoknak. – „Külföldön rosszabbak az állatvédők és hatóságok, sokkal rosszabbak, olyanok, mint a maffia. Nekem pedig nem volt elég pénzem ahhoz, hogy mindent megteremtsek a számukra.”

Ernst Vock most is minden tőle telhetőt megtesz, hogy a kutyák ne szenvedjenek semmiben sem hiányt. Több helyről kap segítséget is. Niklára 2 éve 5-6 kutyával érkezett, mára ez a szám 30-ra biztosan nőtt, talán már 40 fölött is lehet.

Úgy látszik, hiába a segítő szándék, nem mindenki örül a sok kutyának. A szomszéd házban nyáron a kutyaürülék bűze miatt kellett becsukni az ajtókat, ablakokat, máskor pedig a tömeges kutyaugatás zavarja az itt élőket.

Itt a hátsó udvarban, meg itt elöl is van egy kutya. Itt a bűz elviselhetetlen. A két éves halom kutyasz*r most is fel van halmozva. Bent tartja az 50 négyzetméteres kis házban azt a sok kutyát. Most azokat nem engedi ki, de ha kitár mindent, itt a bűztől egyszerűen nem lehet megmaradni” – meséli Gelencsér Józsefné, az egyik szomszéd.

A kutyák minden oltási papírral rendelkeznek és chipjük is van. Az állatvédők többször is jártak Ernst Vocknál, de ők is rendben találtak mindent. Így az önkormányzat is tehetetlen, jogszabály ugyanis nem maximálja a tartható kutyák számát.

„Egyszerűen nem találtunk olyan lehetőséget, hogy bármilyen alapon is őt felszólíthassuk, hogy ezt az állapotot szüntesse meg. Nem haragszunk a kutyákra, azt is tudomásul vettük, hogy nincsen jogi háttér, de jó lenne, ha olyan belátással lenne ez a jó ember is, hogy a falu közepén, egy ilyen kis faluban, ahol most igyekszünk a turisztikát is fellendíteni, hát azért kicsit kellemetlen” – magyarázza Fülöpné Kesztyüs Ágota, Nikla polgármestere.

A polgármester kihangsúlyozta: ők nem az öreg úr és a kutyái ellen lépnek fel, csupán azt szeretnék, ha valahova a falu szélére költözne.

 

Kapcsolódó tartalmaink közül:

A beteges kutya gyűjtögetés emberi oldala

17 kutyával szaporított egy panellakásban

Kutya a lakásban – így takaríts, és nem lesz büdös

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Somogy TV
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...