A pedofilokat is lebuktathatja a legújabb rendőrkutya páros

Először talán bele se gondolunk, de számos bűncselekményt elkövető személyhez vezet majd egyenes út a két brit rendőrkutya munkája révén, ilyenek a törvénybe ütköző felvételeket birtokló pedofilok is.

Két brit rendőrkutyát képeztek ki a legújabb feladatra: elektronikai eszközök kiszagolására készítették fel őket, amivel könnyebben fognak lebuktatni pedofilokat, terrorista tervekben összeesküvőket és súlyos csalásokat elkövetőket, hamisítókat.

Bár ezt olvasva talán nehezen értelmezhetjük, hogyan is tudná felismerni a pedofíliát egy kutya, a válasz azonban egészen egyszerű, csak be kell iktatnunk még egy résztvevőt: a tárolt anyagokat, mint terhelő bizonyítékot. Pendrive-ok, SD kártyák, merevlemezek – nem is gondolunk bele, a mai világban milyen hatalommal bírnak ezek az eszközök, és mennyire nem lehet ellenőrzés alatt tartani őket.

Két brit rendőrség, a Devon and Cornwall és a Dorset-i közös munkába kezdett, és kiválasztotta a két legmegfelelőbb alanyt: a 19 hónapos springer spánielt, Tweed-et és a 20 hónapos fekete labradort, Rob-ot. 

„Ez egy történelmi lépés a brit rendőrség munkájában” – mondta Jim Nye, a Devon and Cornwall Rendőrség Főfelügyelője. – „Ez a két kutya új utakat fog megnyitni, hogy az ilyen emberek ellen sikeresen vegyük fel a harcot. Tweed és Rob már számos éles bevetésen részt vettek, most már ahhoz is hozzá vannak szokva, hogy a jól eldugott mobil készülékeket, USB stick-eket, SD kártyákat, merevlemezeket és komputereket is előkerítsék. A bűnözés elleni küzdelemben nagyon fontos, hogy mindig egy lépéssel a bűnelkövetők előtt járjunk, és most az ő segítségükkel ezt meg is tehetjük.”

Az Egyesült Államokban Connecticut államban már korábban megkezdődött az elektronikai eszközök megtalálására felkészített kutyák képzése. Jeffrey Calandra különleges ügynök az Államokól érkezett, hogy segítse a brit kutyák vezetőit tapasztalataival.

A mai technikai fejlettségben a bűnelkövetésnek nincsenek országokhoz köthető határai, ezért a bűnüldözési partnereink segítése világszerte, valamint a csúcstechnológiai felderítési képességek fejlesztése kulcsfontosságú a bűnözés és a terror elleni küzdelem szempontjából.” – nyilatkozta Calandra ügynök.

A kutyák mindössze 5 hónapja kapnak speciális képzést, de már több mint 50 éles helyzetben volt rájuk szükség. Mindkettőjüknek volt már látványos eredménye is ez alatt a rövid idő alatt: Tweed egy kólás doboznak álcázott tárolóban számtalan SD kártyát talált, míg Rob egy komódban jól elrejtett készülékre bukkant, amit emberi szem valószínűleg soha nem szúrt volna ki.

A két szuper szimat képzése év végére fog lezárulni, és a kétlábú kollégák remélik, hogy egyre szélesebb területeken lehet majd bevetni őket. Addig is, amíg pihenő idejüket töltik két megbízatás között, azt az időt otthon, kényelemben töltik vezetőikkel.

 

Az állatok egyszerűen csodálatosak:

A katona örökbe fogadta a kutyát, aki megmentette az életét, pedig mindenki ellenezte

Kutyával az elefántcsont csempészek ellen

A bombaszakértő patkánytól a rákkutató kutyáig

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: mirror
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...