Saját KB bal
Saját KB jobb

Mostantól jó célra, szövetbanknak ajánlhatjuk elhunyt kutyusunkat

Az ELTE Családi Kutya Programjának fenntartása alatt jött létre a világ egyik első kutya szövetbankja. Kedvenceink haláluk után is tovább élhetnek egy kicsit: segítségükkel újabb felfedezések születhetnek, ami élő társaikat szolgálják. A búcsútól sem kell félni: a felajánlás után arra is van lehetőség, hogy kutyánk hamvai visszakerüljenek hozzánk. 

Ez a lépés mind a gyógyításon, mind pedig a tudományos megismerésen keresztül újabb lehetőségeket teremt arra, hogy hosszú távon szebb és egészségesebb életet teremthessünk kedvenceinknek.

Mire jó egy szövetbank?

A szövetbankok legfőbb célja, hogy stabil, megbízható alapokat biztosítsanak a tudományos kutatás, az oktatás, vagy akár a gyógyítás számára, mind humán, mind állati vonalon. A szövetbankokban tárolt minták lehetőséget adnak különféle összehasonlításokra, megfelelő kontroll minták segítségével. A tudományban ez a fajta összehasonlíthatóság nagyon fontos kritériuma a hiteles eredményeknek.

Mit fognak vizsgálni?

Kiemelt figyelmet szentelnek az agy öregedési folyamatainak, összefüggésben azokkal a vizsgálatokkal, melyeket a Tanszék hagyományosan végez, és a kutyák viselkedéséről árulnak el több információt. Reményeik szerint lehetőségük nyílik kapcsolatot találni a kutyák jelentős részét érintő időskori demencia és az agy szerkezetének illetve molekuláris profiljának változása között. Már most több külföldi megkeresést is kaptak, olyan kutatóktól, akik a magyar szövetekre építve szeretnék megválaszolni tudományos kérdéseiket.

Mire épül a szövetbank?

A Tanszék fenntartása alatt létrehozott Kutya Szövetbank elsősorban családi kutyák szövetmintáinak tárolására szolgál. A családi kutyák holttestét erre a célra gazdáik ajánlhatják fel egy felajánló nyilatkozat kitöltésével. Leginkább a humán szövetbankokhoz hasonlít, ennek megfelelő szigorú jogi szabályozással. 

Hogyan lehet felajánlani az elhunyt állatot?

A holttest felajánlásáról az állat tulajdonosa dönthet, ehhez a “Felajánló nyilatkozat” című dokumentum rá vonatkozó részét  kell hiánytalanul kitöltenie és az állatorvosának átadnia aznap, mikor sor kerül az eutanáziára. Az állatorvosnak az elaltatást követően  ki kell töltenie az eutanáziára vonatkozó részt, és egyben igazolnia kell, hogy a felajánlásnak nincsen állategészségügyi akadálya, majd telefonon értesítenie kell a Tanszéket.

Mi történik ezután?

Az eutanáziát követően az állatorvos értesíti a Tanszéket, amely az ELTE Biológiai Intézetébe szállítja a tetemet, ahol a kutatás céljától függően többek közt felveszik az adott állat adatait (pl.: súly, testméretek), illetve mintákat vesznek egyes szövetekből (pl.: hámszövet, izomszövet, idegszövet stb.). Az adott állatot kezelő állatorvos kérésére a mintavételezés során megfigyeltekről tájékoztatást adhat.

Fizetnek-e a felajánlásért?

Nem, a felajánlás önkéntes alapon és anyagi ellenszolgáltatás nélkül történik.  A Tanszék azonban átvállalja a holttest elszállításának és kezelésének költségeit.

Bármelyik rendelőben sor kerülhet felajánlásra?

A mintavételre alkalmas idő rövidsége miatt a Tanszék elsődlegesen budapesti rendelőkből érkező felajánlásokat tud fogadni.

Előfordulhat, hogy nem fogadnak el egy felajánlást?

Igen. Ez azokban az esetekben történhet meg, ha az állatorvos a fentiekben írtak alapján állategészségügyi akadályát látja a  felajánlásnak, vagy a Tanszék valamilyen ok miatt nem tudja fogadni a tetemet, illetve amennyiben a rendelőintézet nem  értesíti időben a Tanszéket a felajánlásról.

Vissza lehet vonni a felajánlást?

A holttest rendelőből való elszállítását követően a felajánlás visszavonására már nincs lehetőség.

Visszakaphatja-e az elhunyt állat tulajdonosa a hamvakat?

Amennyiben a hamvakról a Felajánló nem rendelkezik előzetesen, ez esetben nem kap vissza hamvakat. Ha viszont a Felajánló úgy dönt, hogy a mintavétel megtörténte utáni egyedi, urnás hamvasztást kér, akkor erről a felajánló nyilatkozat kitöltésével egyidőben kell rendelkeznie egy külön hamvasztási nyilatkozatban (utóbbi dokumentum erről a linkről tölthető le): ilyenkor a költségeket a Felajánló állja, a hamvasztással megbízott cég pedig gondoskodik az urna eljuttatásáról a Felajánlónak.

Minden további részletet ide kattintva megtudhattok!

 

Ezek is érdekesek lehetnek:

Kutyákról mintáznák a jövő segítő robotjait

Indul a Senior Családi Kutya Program az Eltén

Hogyan lehetsz etológus?

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: kutyaetológia.elte.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...