Vizes kalandok négylábon

A hőségben a legtöbbször másra sem vágyunk, mint hogy csobbanjunk egyet egy közeli tóban, egy távoli tengerben vagy akár csak egy medencében. Ha ránézünk négylábú barátunkra, szinte látjuk, hogy neki is hasonló gondolatok járnak a fejében. Csodálatos ez az összhang, irány a strand! Öt lépés a kutyás strandolás felé. 

 

Az első lépések megtételében Nina és gazdája, Lia lesznek a segítségedre. Ők ketten tapasztalt és lelkes túrázók, rendszeresen mennek egy- vagy akár többnapos kirándulásokra is, melyről Tappancslista címmel forgatnak sorozatot a PURINA Dog Chow támogatásával. Legutóbb egy nap alatt két kutyás strandot is meghódítottak, nézd meg a balatoni kalandjaikat:

EGY: kutyák a vízben!

A kutyákat általában nem kell külön hozzászoktatni a vízhez, többnyire ösztönösen rohannak a hullámok közé. De előfordulhat az is, hogy ebünk nem kívánja elsőre a vizet, kell neki egy kis motiválás. Ha ezt tapasztaljuk, nagyon fontos, hogy ne próbáljuk a saját lelkesedésünkkel pótolni az övét, és ne szerezzünk neki olyan kellemetlen élményeket, amik miatt később sem akar vízbe menni. A videónkban szereplő Mogyinak sem volt elsőre öröm az úszás, rá kellett éreznie a helyes mozgásra ahhoz, hogy megszeresse a fürdőzést.

Fontos a fokozatosság: először vizezzük be kedvencünk a bundáját, tapasztalja meg, hogy ez egy jóleső érzés. Menjünk be a vízbe mi magunk is, ezzel mutassuk, hogy nem leselkedik rá veszély, és hívjuk őt is magunk után. Van, akinek pár perc unszolás is elég, van, akinek fél óra alatt jön meg a kedve, de olyan is előfordulhat, hogy akár több vízparti alkalom után kezd csak önfeledt pancsolásba.

A kutyák többsége ösztönösen tud úszni, de arra is érdemes felkészülnünk, hogy kell egy kis úszásoktatás az első alkalommal. Azt, hogy melyikük mennyire ügyes a vízben, befolyásolhatja a fajtája is: a tömzsibb testalkatúkutyusokra kifejezetten oda kell figyelni, nekik lehet a legküzdelmesebb megtanulni a helyes mozgást.

KETTŐ: találd meg a megfelelő strandot!

Sokszor a saját kedvenc strandunk megtalálása is évekbe telik, érdemes a kutyusunk fürdőzőhelyét is alaposan felmérni.

Sose engedjük olyan vízbe, amibe mi nem mennénk bele! A fertőzések mellett arra is gondolni kell, hogy előfordulhat, hogy a fürdőző kutyánk segítségére kell sietnünk, és magunknak is a vízbe kell ereszkedni.

A fürdeni szerető ebeknek mindig rendkívül könnyen megy a vízbejutás, de nekünk arra is figyelni kell, hogy a kijutás is épp ilyen könnyű legyen.

A kutyák strandolása kapcsán talán az egyik legizgalmasabb kérdés mindig az, hogy hol szabad egyáltalán fürdetni őket. Az emberek számára kijelölt fürdőhelyeken többnyire tilos, hacsak nincs erre külön engedély, és persze ott sem mehetünk vízbe, ahol ezt kifejezetten tiltják egy táblával. Mindig érdemes előre tájékozódni, utána olvasni az interneten vagy megkérdezni a kutyás ismerőseinket, hogy ők hova járnak. Cikkünk végén mi is mutatunk pár klassz helyet. Videónkban pedig célba vesszük a balatonföldvári és a fonyódi strandot, ha te is ezeket vennéd célba, nézd meg a Tappancslista 4. részét a Dog Chow Hungary YouTube csatornán!

HÁROM: mi kerül a kutyás strandtáskába?

Ha kutyával indulunk fürdőzni, épp olyan gondossággal kell összeállítanunk a strandtáskánkat, mintha csak mi ugranánk le a partra:

– Saját törölközőnk mellett négylábú barátunknak is csomagoljuk egyet.

– Vigyük magunkkal az oltási könyvét, hiszen sok strandon felhívják a figyelmet arra, hogy csak oltott és rendszeresen féregtelenített kutyát vihetünk be.

– Gondoskodjunk arról, hogy mindig legyen ivóvize kedvencünknek, ezzel a hőgutától is megvédhetjük, és jobb, ha nem a fürdővízből iszik.

– A strandon ugyanúgy tisztaságot kell tartani magunk után, ahogy egy kutyasétáltatás során, ezért vigyünk magunkkal elegendő kakizacskót is.

– És jó az is, ha van nálunk pár játék, amivel akár a szárazföldön, akár a vízben tud játszani a kutyusunk. Nézz körül az onlinekutyabolt.hu-n, milyen vízi játékokkal dobhatod fel a strandolásotokat!


Bár van átfedés a kutyás strandtáska és túratáska között, mégis máshogy kell felkészülni, ha strandolás helyett klasszikus túrázásra vágytok. Erről Lia és Nina a Tappancslista első részében mesélnek, ide kattintva tudod megnézni.


NÉGY: strandetikett

Hivatalos és nem hivatalos kutyás fürdőhelyeken eltérhetnek az írott és íratlan szabályok, amik lehetővé teszik, hogy mindenki zavartalanul fürdőzhessen, de vannak olyan általános szabályok, amiket egyértelműen be kell tartanunk. Ilyen például a fent említett rendszeres féregtelenítés, az oltás és a kakizacskó használata.

Emellett nagyon fontos, hogy a kutyánkat mi ismerjük igazán, ezért mi tudjuk, hogy fog reagálni az új, ismeretlen helyzetekre. Ha fennáll a veszélye, hogy nem veszi jó néven más kutyák társaságát, érdemes pórázzal, hámmal, esetleg szájkosárral érkeznünk. Ha a helyszínen azt látjuk, hogy indokolatlanul aggódtunk, akár mindegyiket el is hagyhatjuk.

Csak akkor vigyük strandra kedvencünket, ha mindig, minden körülmények között behívható, és soha ne tévesszük szem elől. Ha hirtelen szüksége van ránk, legyünk készenlétben, a parton és a vízben egyaránt.

Figyelni kell arra is, hogy a szomszédoknak milyen helyigénye van, ők hogyan reagálnak ránk. Tartsuk tiszteletben egymás privát szféráját, és persze gondoljunk arra is, hogy hangos játékkal, folyamatosan ugatással ne zavarjunk másokat.

ÖT: indulás!

Ha az elméleti alapok megvannak, nincs más hátra, mint csomagolni és indulni. A legjobb kutyás strandokat ide kattintva találod meg. Ha a helyszín is megvan, tényleg nincs más hátra, mint strandolni egy csodásat a négylábú barátoddal! 🙂 

Az aktív kutyák támogatója a Dog Chow – tudj meg többet, és látogass el Facebook oldalunkra.

 

(x)

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...