Saját KB bal
Saját KB jobb

Elítéltek segítettek a Rex alapítvány telephelyén

Állatketreceket takarítottak, kutyát simogattak és saját készítésű képzőművészeti alkotásokat ajánlottak fel az ország egyik legnagyobb kutyamenhelyének egy budapesti fegyház rabjai – számolt be a hírtv

Ahogy külföldön, már hazánkban is erősödik az a szokás, hogy az elítéltek életét valamilyen úton-módon kutyákkal kötik össze. Kutatások bizonyítják, hogy az állat-asszisztált terápia nem csak betegek gyógyulásában játszhat pozitív szerepet, hanem a rabok mentális állapotát is javítja, fejleszti szociális érzékenységüket, és később segít a társadalomba való visszailleszkedésben is.

Az idén 25 éves Rex Kutyaotthon Alapítvány telephelyén napi szinten több mint 250 elhagyott, sebesült, krízishelyzetben lévő állatnak nyújtanak segítséget. Ezt támogatták meg most a Kozma utcából érkező elítéltek.

Kecskéket etettek, kutyákkal játszottak, kenneleket takarítottak és padokat festettek a rabok. Összesen 120 budapesti elítélt segédkezett önként a felújításban.

„Az ember jól érzi magát, ha egy kicsit kijöhet a zárt falak közül, és legjobban akkor, ha segíthet is. És úgy gondoltuk, hogy az állatvédelem előtérbe került, és mi szeretnék ebben segíteni” – nyilatkozta a Hírtv-nek Zentai György elítélt, aki hamarosan szabadul.

dr. Koleszár István, a Rex Kutyaotthon Alapítvány igazgatója szerint ismert tény, hogy aki gyerekkorában állatokat bántalmazott, akkor nagyobb valószínűséggel lesz esetleg bűnöző. – „De ez fordítottan is igaz, hogyha akár felnőtt korban érzi meg azt a szeretetet, amit egy kutya vagy macska adhat, jobbá teheti a későbbi életében”.

Az ún. jóvátételi program keretében a fogvatartottak rendszeresen vállalnak a társadalom számára hasznos munkát. Orosz Zoltán őrnagy szerint azért nagyon fontos ez a jóvátételi program, hiszen elkövettek valami hibát az életben, ezért is vannak börtönben, büntetés-végrehajtási intézetben, de valamit szeretnének visszaadni a rosszból, amit elkövettek, és ez általában sikerül is.

Az önkéntes programban országszerte félezer fogvatartott vesz részt.

 

Cikkajánlónk:

Rabok segítik vissza az életbe a cellákban élő bántalmazott állatokat

A bántalmazott kutyák viselkedése

Kaliforniai erdőtűzből mentettek meg elítéltek siket kutyákat

Kutyát tarthatnának az elítéltek celláikban

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás és fotók: HírTV
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...