Elindult a Kutya Szövetbank

Az ELTE TTK Etológia Tanszéke elindította Kutya Szövetbankját, melynek célja, hogy a felajánlások segítségével a gyógyításon és a tudományos megismerésen keresztül újabb lehetőségeket teremtsenek a kutatók arra, hogy a gazdák hosszú távon szebb és egészségesebb életet teremthessenek kutyáiknak.

A szövetbankok legfőbb célja, hogy stabil, megbízható alapokat biztosítsanak a tudományos kutatás, az oktatás vagy akár a gyógyítás számára. A szövetbankokban tárolt minták lehetőséget adnak különféle vizsgálatok eredményeinek összehasonlítására, megfelelő kontrollminták segítségével. A tudományban ez a fajta összehasonlíthatóság nagyon fontos kritériuma a hiteles eredménynek. Az ELTE TTK Etológia Tanszékének szövetbankjába érkezett első felajánlásról a Magyar Nemzet Magazin közölt cikket.

A kutatások során a Szenior Családi Kutya Program munkatársai első lépésként az autofágia néhány génjének kifejeződését mérik meg a szövetekben. A génkifejeződés mérhető a hírvivő RNS (mRNS) és a fehérjék mennyiségén keresztül is, és mindkét szint fontos ahhoz, hogy pontosan meghatározhassák azokat a változásokat, melyek az öregedést kísérik. A szövetbank jelentőségét ebből a szempontból az adja, hogy


a precíz, pontosan tervezett mintavételezéssel el lehet kerülni fehérjék, sőt, a nagyon érzékeny mRNS molekulák halál utáni bomlását is.


Ez szinte egyedülálló lehetőséget teremt az autofágia mérésére kutyák esetében. A kutatók azért vizsgálják az autofágiát – mely a sejtek fontos öntisztító mechanizmusa –, mert más élőlényeknél végzett vizsgálatok arra utalnak, hogy működése jelentősen befolyásolhatja az öregedést, különösen az idegrendszerben.

Kiemelt figyelmet szentelnek az agy öregedési folyamatainak is, összefüggésben azokkal a vizsgálatokkal, melyeket a Tanszék hagyományosan végez, és a kutyák viselkedéséről árulnak el több információt. Reményeik szerint a szövetbak elindulása arra is lehetőséget ad majd, hogy további kapcsolatokat találjanak a kutyák jelentős részét érintő időskori demencia és az agy szerkezetének, illetve molekuláris profiljának változása között.

További lehetőség, hogy az agyban zajló változások és más szövetekben, például a vérben mérhető változások között is összefüggéseket kereshetnek: ezen eredmények alapján akár egy olyan módszer is kidolgozható, mely egy egyszerű vérvételen keresztül is lehetővé teheti az idegrendszer egészségének felmérését idősödő kedvenceinknél. Ezeken felül már most több külföldi megkeresés is érkezett a tanszékre olyan kutatóktól, akik a szövetbankból származó szövetekre építve szeretnék megválaszolni tudományos kérdéseiket.

Részletes információk a szövetbank működéséről, a felajánlás feltételeiről és menetéről az Etológia Tanszék honlapján olvashatók.

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...