521 hivatásos négylábú segít az országban

Segítőkutyák vették át a terepet múlt héten a vásárhelyi Aranyossy-iskolában: a terápiás kutyák országos ügyességi versenye kívülről valójában nem is tűnt valódi versengésnek – írja a délmagyar.hu

Magyarországon jelenleg hatféle segítőkutya dolgozik. A márciusi adatok szerint nyolc hallássegítő, 21 mozgássérült-segítő, egy rohamjelző, 28 személyi segítő, valamint 158 vakvezető és 305 terápiás kutyát tartanak nyilván. Külföldön is egyéb segítő munkákra is előszeretettel alkalmazzák őket: van például gyászterápiás, fogorvosi stresszoldó vagy olvasást segítő kutya is.

Verseny ide vagy oda – itt minden volt, csak ellenségeskedés nem. Lelkes taps és szurkolás egymásnak, hiszen a cél nagyon is közös. – „Erős közösségformáló ereje van a terápiás kutyákkal való foglalkozásnak” – fogalmazott Pappné Balázs Vera, a Korinta Alapítvány Életrevalók tanodájának vezetője. – „A gyerekekre nyugtatólag hatnak, a figyelemzavaros gyerekek tanulmányi eredményei is javulnak nekik köszönhetően.”

 „Értem most már a kutyák nyelvét, a kezdet kezdetén még nem annyira voltam vele tisztában, de a hosszú évek alatt ezt teljesen el lehet sajátítani. Nagyon szeretek velük foglalkozni” – magyarázta a délmagyar.hu-nak Gácsi Mária terápiáskutya-kiképző a vásárhelyi Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola tornatermében a második Kutyafuttán. A kutyáival, Mollyval és Nalával több gyerek is szép eredményeket ért el tegnap.

„Csak most kapcsolódtam be a csapatba, de nagyon egyszerű volt együttműködni velük. Bíztunk magunkban, és jó érzés volt a kutyákkal versenyezni” – mesélte a szintén dorozsmai Lapu Laura, aki két kategóriában is első lett.

 

Ezeket is ajánljuk:

Minden, amit egy terápiás felvezetőnek tudnia érdemes

Segítőkutyák első munkanapjukon

Miért ne simogassuk a segítő kutyákat munka közben

Budapest Bike Maffia – emberek és állatok bringás segítői

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Délmagyar
Fotó: Máté Gergely
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...