25 ezer forintos bírság a vadásznak a kilőtt kutya életéért

Februárban történt az eset Budapesten, ahol egy vadász kilőtt egy kutyát, akit gazdája sétáltatott. Az index.hu értesülései szerint a vadász ellen pusztulást okozó állatkínzás vétsége miatt indult eljárás, de végül lőfegyverrel kapcsolatos szabálysértés lett az ügyből, így mindössze egy 25 ezer forintos bírságot kapott.

Michna Sándor a főváros közigazgatási határán belül, a mátyásföldi repülőtér mellett sétált keverék kutyájával (előzmények itt). Tizenkét éve járnak arra, kutyaiskola működik a környéken, körülbelül két éve kitettek természetvédelmi terület táblákat is. 

Bár a kutya nem volt pórázon, de a határozat szerint bebizonyosodott, hogy semmilyen vadat nem űzött, így a lövés nem volt indokolt.

Michna Sándor, a kutya gazdája az Indexnek azt mondta, elszomorítónak tartja ezt az enyhe büntetést, főleg, hogy – neki legalábbis továbbra is az az érzése az ügy kapcsán – a vadász nem tett meg mindent, hogy megtalálja a kutya tulajdonosát, nem hívta fel a helyi vadőrt az állatot látván, szóval „viszketett az ujja a ravaszon”, lőni akart, mindegy mire.

Michna azt is mondta, hogy az ítélet azt sugallja, hogy „lehet lövöldözni, mint a vurstliban a hárompálcás akármikre”.

Az index híre alapján ez egyébként a második határozat, az első – hasonló büntetést kiszabó – döntés után a vadász személyes meghallgatást kért, és elmondta, hogy nagyon sajnálja a dolgot, rókának nézte a kutyát, két éve vadászik hobbiszinten, de ilyen még nem történt vele. Azt is mondta, hogy azért kért meghallgatást, mert ha az eljárást nem szüntetik meg, a fegyvertartási engedélyét visszavonják. Ezután jött az említett új határozat, szintén 25 ezerről.

Michna erről annyit mondott: ha a vadász igazat mond a vallomásában, az is baj, és ha hazudott a vallomásában, az is baj, mert mindkét verzió szerint alkalmatlan a vadászatra.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Előfordult, hogy négy kilőtt kutyát találtak egyszerre

Francia biciklisták kutyákát is kilőtték itthon

Született már felfüggesztett büntetés is lelőtt kutya ügyében

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Index
A fotók illusztrációk! Vadász fotó: Kovács Attila / MTI
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...