Saját KB bal
Saját KB jobb

Visszatérhet Rex a gyermekorvosi rendelőbe

Rexet tavaly februárban tiltották ki gyermekorvos gazdája mellől a rendelőből. Sokak kiálltak mellettük, sokan egyetértettek a döntéssel. Rex mostanra sikeresen levizsgázott, mint hivatalos segítőkutya, így visszatérhet a fiatal páciensek közé.

Varga doktor másfél évig minden rendelésre magával vitte Rexet, akkor azt mondta, nagyon sokat segít neki, mert a gyerekek megnyugszanak, amikor a közelükben van. Van, akit korábban csak nagyon nehezen tudott megvizsgálni, de amióta Rex ott van, már ez is gyerekjáték. Az orvost viszont korábban valaki feljelentette Rex miatt, így gazdája állategészségügyileg teljes körűen kivizsgáltatta a kutyát. Ez sem volt elég: A Budapest Főváros Kormányhivatala szintén vizsgálatot indított, amelynek az eredménye az lett, hogy Rexnek mennie kellett.

Budapest Főváros Kormányhivatalának illetékes kerületi tisztifőorvosa nem hozott olyan határozatot, amelyben az orvosi rendelőben történő háziállat-tartást engedélyezte volna. Éppen ellenkezőleg, Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) II. kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztálya panaszbejelentés kapcsán tartott ellenőrzést az orvosi rendelőben. A vizsgálat megállapította, hogy az orvosi rendelőben az egészségügyi szolgáltatás nyújtására szolgáló, valamint a betegek által látogatott helyiségekben történő kutyatartás sem közegészségügyi szempontból, sem a hatályos jogszabályok alapján nem elfogadható.”

Varga doki nem hagyta annyiban, és azóta lépett: Rex-el idén márciusban letették a segítőkutya-vizsgát, így most már teljes joggal tartózkodhat a rendelőben a négylábú asszisztens, hogy jelenlétével segítse a gyerekeket: stresszt old, megnyugtat, támogat, szórakoztat és figyelmet terel el – mindezt most már engedéllyel.

 

Az előzményeket itt és itt tudjátok elolvasni.

Mi azt javasoljuk mindenkinek, kiváltképp azoknak, akik kutyabarát hellyé szeretnének válni, hogy előzetesen érdeklődjenek a jogszabályi háttéről, egyeztessenek szakértővel – akár a Kutyabarát.hu jogászával -, hogy elkerülhessék az esetleges kellemetlenségeket. Kutyabarát helyként való működésről például itt lehet olvasni.

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...