Tesztalanynak nézik a farkasokat a kutyások a medveotthonban

Hatalmas felháborodást keltett az a több részből álló videó sorozat, amiken az látszik, hogy az egyébként kutyabarát Veresegyházi Medveotthonban többen hagyják, hogy kutyájuk a farkasokkal acsarkodjon a kerítésen keresztül. A Medveotthon mostanra több okból elgondolkodott a hely kutyabarátságának megszüntetésén.

A Veresegyházi Medveotthon azért is különleges hely, hiszen egyébként vadon élő állatok lakják, így egyáltalán nem biztos, hogy jó döntés volt kutyabaráttá minősíteni egy ilyen típusú helyet. Ennek ellenére mindenképp szép gesztus, hogy kutyánkkal együtt látogathatjuk a parkot, ezért kiemelten kellene figyelnünk, hogy az ott élő állatokat ne zavarjuk, ne hergeljük.

A videókon látható történtek nem egyediek, és sajnos nem fajtafüggők. Számos olyan eset előfordul ezeken kívül is, amelyek nem kerülnek rögzítésre, mert valaki nem szándékosan, hanem figyelmetlensége vagy hozzá nem értése miatt nem tudja elérni, hogy kutyája kulturáltan viselkedjen.

Szilágyi István, a Veresegyházi Medveotthon állatkoordinátora elmondta, úgy vették észre, korán, etetés időben jönnek azok a típusú kutyások, akik nem a park látnivalóit szeretnék megnézni, hanem kutyájuk viselkedését szeretnék felmérni a vadállatokon. – Megjegyzem, nem ez az első eset……Kommentáljam, hogy mennyi kutyással kell tudatni kollégáimmal közösen, hogy tartsák be a kutyás szabályokat? Jaj, vannak ilyenek írva vagy íratlanul?” – mondta István, aki bevallotta, nem tartja olyan jó ötletnek, hogy a park kutyákkal együtt legyen látogatható azok után, hogy páran akarva vagy akaratlanul, de visszaélnek az ott élő állatok nyugalmával.

A fotó illusztráció

„Ez nem nevezhető viselkedés tesztnek, a klub nem ismeri el az ilyen fajta tesztelést, sőt, nem is tartjuk helyénvalónak, hogy természetes ellenségek ilyen módon találkozzanak. De ez nem fajtafüggő, ezt bármely fajtájú kutya ugyanúgy megcsinálhatja, ezért alapvetően nem tartom etikusnak, hogy bezárt állatokhoz kutyát lehessen bevinni, főleg nem ilyen céllal” – mondta Hargitai Gábor, a Karakán Klub vezetője. A klub az általa rendezett tenyészszemléken egyébként egy jól kidolgozott viselkedéstesztet alkalmaz a kutyák felmérésére. 

A Medveotthon nagyon nagy hangsúlyt fektet a gyerekek oktatására, és számos szimpatikus projektet futtat. A minap például a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola szervezésében öt vállalkozó kedvű látássérült fiatal látogatta meg a farkasokat, hogy testközelből ismerhessék meg segítőkutyáik őseit és a köztük lévő különbségeket.


Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola

 

Kapcsolódó tartamaink közül:

Mennyire került messze a város kutya a farkastól?

Húsevő vagy mindenevő?

Újra fel kellene fedezni az elfeledett pásztorkutyákat

Felfüggesztették a pécsi állatkertet a kilőtt farkas miatt

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...