Isztambul a legkutyabarátabb, pedig kevesen tartanak kutyát

Körbejárta a világot az a fotó, amin egy isztambuli bevásárlóközpont látható tele kóbor kutyával. A nagy hidegre való tekintettel nem csak menedéket kaptak az állatok, de még külön fekhelyet és takarókat is. Annak ellenére, hogy Törökországra nem jellemző a kutyatartás, mégis sok hasznos és megbecsülendő intézkedés történt az elmúlt években.

Mi is írtunk róla korábban, hogy az országban egyelőre még nem alakult ki egy széles kutyatartói réteg.  A mintegy 100 – 150,000 isztambuli kóbor kutya szinte mindenhol ott van, de valahogy mégis működik a dolog.

Miután a világ egységesen rámutatott, hogy Törökországnak igenis foglalkoznia kell a kóbor kutyák problémáival, egyre több hosszabb – rövidebb kezdeményezés indult el.

Nyáron ugyanúgy Isztambulban több pontra kihelyeztek egy speciális ital- és étel automatát, aminek működését ráadásul a szelektív hulladékgyűjtéssel is ötvözni tudták. A PET palackokból kiöntött felesleges vizet megkapják az automatán keresztül a kóbor állatok, a palack bedobásáért cserébe pedig ingyen száraz tápot is adagol a rendszer. A költségeit a PET palackok árából fedezik.

A városvezetés sürgős megoldást keresve a kóbor kutyák túlszaporulata ellen hatalmas kampányba kezdett, és önerőből ivartalanítja a kóbor ebeket, megjelölik őket a fülükön (a fotókon látható), megkapják a szükséges oltásokat, és bár visszakerülnek az utcára, de mégis mindegyikükre odafigyel egyik – másik szomszéd vagy járókelő. Az intézkedés egyetlen állat indokolatlan elaltatását sem engedélyezi.

Természetesen ez nem hosszútávú megoldás, de amíg Törökország eljut oda, hogy egy biztos és felelős kutyatartói közösséget tudjon magáénak, addig pláne elismerésre méltó, ahogy a nagy török hidegben kezelték az állatok sorsát.

Nálunk is egyre több a pozitív példa:

Tetovált Állatmentők lepték el a bevásárlóközpontot

Állatbarát lett az óbudai Eurocenter

„Csak egy ugrás a Sugár” – a kutyabarát bevásárlóközpont

Állatbarát lett az Ázsia Center

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: Istanbul Dogs Facebook
Atdaa
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...