Még több kutya veszett el szilveszterkor, mint tavaly

Tavalyhoz képest már az első nap jóval több a szilveszteri petárdázások miatt elkóborolt állatról érkezett bejelentés a fővárosban – írta az MTI. A szakember kiemelte: a petárda és a rakéta az állatoknak egy háborúval egyenértékű. De vajon csak a petárda a hibás?

Pataki Gábor, az Állatmentő Liga vezetője elmondta: hatodik éve végzik a Fővárosi Önkormányzati Rendészettel és a Rex Kutyaotthon Alapítvánnyal közösen a petárdakommandó akciójukat. Pataki Gábor azt mondta: már első nap csak hozzájuk 51 elkóborolt kutyáról érkezett bejelentés. Márpedig – az elmúlt évek tapasztalatai alapján – a következő napokban további bejelentések is várhatók.


MTI fotó: Máthé Zoltán

Az állatvédő szervezetek és kutyás portálok nem győzik ontani magukból a jó tanácsokat összefogó cikkeket, hogy a tulajdonosok megfelelően és időben felkészülhessenek a közelgő ünnepre. Amellett, hogy a petárdázás öncélú, és jelenleg tiltott az alkalmazása, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy minden évben mégis jelen van szilveszterkor. Egy erős, biztonságos pórázzal, nyakörvvel még egy félős kutyát is le tudunk vinni egy gyors sétára kora délután majd hajnalban, és számos természetes hatóanyagú nyugtató is rendelkezésünkre áll, mindössze állatorvosunkkal kell konzultálni az adagolásukról. Minden kertben tartott kutyának megoldható, hogy egy-két napra zárt helyre kerüljön, és a mikrochip adatainak frissítése sem igényel sok időt. Mégis nő az elveszett kutyák száma: persze balesetek előfordulnak, tekintve, hogy néhány kutya valóságos szabadulóművésszé válik, ha úgy érzi, menekülnie kell, de az elveszett kutyák számának növekedése arra is utal, hogy bizony a gazdák egy része még mindig nem elég körültekintő.


MTI fotó: Máthé Zoltán

Ha megszüntetni nem tudjuk, megtaníthatjuk-e?

Itt áll előttünk az egész év, hogy újra végig gondoljuk: jól csináltuk-e idén. De arra is van lehetőségünk, hogy kutyánk félelmeit tanítással csökkentsük.

Nyilván mindig könnyebb egy fiatal kutyát fokozatosan szoktatni az erős ingerekhez, de zajérzékeny felnőtt kutyán is lehet segíteni, ha türelmesen foglalkozunk vele. A türelmes szoktatás mellett a nevelés ilyenkor – meglepő módon – részben az általános kontrollálhatóságra kell, hogy irányuljon, mert a fegyelmezett kutya könnyebben kezelhető stresszhelyzetben is. A szoktatáshoz pedig természetesen ne petárdát használjunk, hanem kevésbé erős hangot kiadó eszközöket, először akár egy hangosabb taps is megteszi, aztán fokozatosan haladjunk előre. Ne nyugtassuk, „vigasztaljuk” a kutyát akkor, amikor épp fejvesztve menekülne, inkább próbáljunk olyan távolságból dolgozni vele, amiből még nem rémül meg, adjunk neki nagyon egyszerű feladatokat és jutalmazzuk folyamatosan, amikor figyel és szót fogad. Vigyázni kell, mert nagyon keskeny a határ az eredményes hozzászoktatás és az érzékenyítés között. Ha túl erős ingereket használunk, a kutya ahelyett, hogy megtanulná: a hang nem fontos, nem kell odafigyelni rá, esetleg egyre idegesebben reagál az adott hangra.

 

 

(kutyabarát.hu)

MTI fotók: Máthé Zoltán
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...