Saját KB bal
Saját KB jobb

Pumik, mudik, pulik, komondorok és kuvaszok találkozója Bugacon

Valamennyi magyar pásztorkutyafajtával: pumival, mudival, pulival, kuvasszal és komondorral is találkozhatnak az érdeklődők a Magyar Pásztorkutyák Találkozóján szombaton Bugacon, ahol a tenyésztők minden fajtából a legszebb példányokat sorakoztatják fel.

Keve Gábor, a Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, hogy szombaton Bugacon valamennyi őshonos magyar pásztorkutya tenyésztői szervezete kiállítást rendez, de lesz tenyészszemle is.


nol.hu

A programsorozat keretében országos terelőbajnokságot is rendeznek: a pumik, mudik és pulik négy kategóriában bizonyíthatják rátermettségüket a különféle akadályokat felvonultató pályán. Genetikai örökségüket a verseny legizgalmasabb részében, az úgynevezett ösztönpróbán csillogtathatják meg, amelyen a rackajuhokkal először találkozó fiatal kutyáknak veleszületett képességüket használva kell egyben tartani a nyájat – emelte ki Keve Gábor.

Mint megjegyezte, a nagyobb testű pásztorkutyákat, a kuvaszokat és komondorokat inkább őrzésre használták egykor, a tanyát és a jószágot védték farkasoktól, a medvéktől, valamint a rossz szándékú emberektől. A bugaci találkozóra a szervezők a két kutyafajta őrző-védő bemutatójával készülnek.

A találkozón megosztják tapasztalataikat a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei is, akik a magyar szürke marha megőrzésében, valamint a mudik felkarolásában is szerepet vállalnak, az őshonos magyar pásztorkutyákat használják a nyáj gondozása során.

A rendezvényen a húsz éve elhunyt Ócsag Imre mezőgazdasági mérnökről, címzetes egyetemi tanárról is megemlékeznek, aki több ló- és ebtenyésztési szakkönyvet is írt.


promenad.hu

A programokhoz kapcsolódva a legkisebbeket Varga Mihály mesemondó és népzenész szórakoztatja, de tartanak kézműves foglalkozásokat is. A kiskunsági pásztorok életét, hagyományos szerszámait, eszközeit és a környék természeti értékeit a bugacpusztai pásztormúzeumban ismerhetik meg az érdeklődők, akik idegenvezetéssel kísért lovaskocsis pusztai kiránduláson is részt vehetnek.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: MTI, indexkép: agroinform.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...