Saját KB bal
Saját KB jobb

Bombakereső kutyák munkáját díjazták Washingtonban

Négy bombakereső kutyát tüntetett ki Washingtonban egy civil társaság. Az ebek az Afganisztánban tanúsított bátorságukért kaptak érdemérmet.

A Bátorság Érdemérmet az American Humane Association (AHA) nevű civil szövetség ítélte oda a négy kiképzett kutyának: két német juhászkutyának, egy labrador retrievernek és egy belga malinois-nak, amely a belga juhászkutyák egyik fajtája. 

Az érdemérmeket a Capitoliumban rendezett ceremónia keretében adták át a négylábúak kiképzőinek. Az indoklás szerint rendkívüli bátorságával és jó kiképzésének köszönhetően négy kutya emberéleteket mentett meg.

Az ebek a többi között bombákat és egyéb robbanóanyagokat szimatoltak ki, s ezzel lehetővé tették a veszélyes terepek kikerülését. „Amióta csak háborúk vannak, katonák gyakran támaszkodtak négylábú bajtársaikra, s manapság a kiképzett katonakutyák fontosabbak mint valaha az amerikai katonák épségének és biztonságának megőrzésében” – fogalmazott a kitüntetés átadási ünnepségén Robin Ganzert, a civil társaság vezetője.

Az AHA 1877-ben alakult, célja a gyermekek, kutyák, háziállatok védelme, állatok örökbefogadását és kiképzését is bonyolítja, és szorosan együttműködik az amerikai hadsereggel is. A szervezet támogatóinak táborában hírességek – elsősorban a művészvilág képviselői, köztük például Whoopi Goldberg vagy Peter Fonda – is megtalálhatók.

 

Olvassátok el korábbi cikkünket is:

Újra együtt a veterán katona és szolgálati kutyája

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: MTI, fotók: abcnews.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...