A Gyógyító Bocsok segítenek a gyerekeknek leküzdeni a félelmet

Sokan szorongunk, amikor orvoshoz, vagy kórházba kell mennünk. A gyermekeknél ez fokozottan jelentkezik, amikor fehér-köpenyes doktorokat és különböző ismeretlen eszközöket látnak. Azonban lehet ezt a félelemérzetet mérsékelni, sőt játékosan oldani.

Közel tíz évvel ezelőtt egy doktornő ötlete volt, hogyan lehetne a gyermekeket játékosan megismertetni a gyógyítás eszközeivel, a segítségnyújtás alapjaival. A program megvalósítására született meg a Gyógyító Bocsok csapata – számol be róla a hiros.hu. A Gyógyító Bocsok orvosokból, mentőápolókból, mentőtisztekből, nővérekből áll.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház Alapítvány és az Oktomed alternatív mentőszolgálat közösen finanszírozza a csapat munkáját. 

A héten a Bocsok, mint mindig, mentőautóval érkeztek a Szentcsalád római katolikus plébánia és közösségi házban, amely évek óta helyet biztosít a kórház alapítványa által, az egészségügyi dolgozók gyermekeinek szervezett négy héten keresztül tartó tábornak.

A 6-12 éves korig szervezett tábor egyik programja, az egészségügyi program. Külön meglepetés volt, Bobi kutya, a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány oszlopos tagja, aki első alkalommal csatlakozott a Gyógyító Bocsok csapatához. Bobi gyakorlott terápiás kutyus, az iskolai oktatásban is aktívan részt vesz, így a gyógyító tevékenység nem idegen számára. Nem véletlenül, a gyerekek kitűnő örömmel fogadták.

Mit csinálhattak a gyógyítók és a gyerekek a foglalkozáson?

Mint ahogy eddig is, minden gyermek hozta a saját maciját, vagy kutyusát, a Bocsok pedig mindenféle orvosi felszerelést, nem utolsósorban műtős és nővér ruházatot, melyekbe választásuk szerint öltözhettek be. Bobi kutya műtőssegéd lett.

A foglalkozás során a gyerekek megismerkedhettek, az alapvető eszközökkel, mint a láz-és vérnyomásmérő, oxigénszint mérő, infúzió, fecskendők, injekciók, oxigénmaszk, műtéti eszközök. Mindezek alkalmazását is kipróbálhatták egymáson és kedvenc plüssállataikon. 
Sérüléseket láttak el és kötözték be a sebeket, lázat és vérnyomást mértek. A tantermi foglalkozás végén egy erre a célra kialakított macin egy műtétet is elvégeztek, illetve műtőssegédként működtek közre. A gyerekek hihetetlen aktivitást mutattak, így játékos formában találkoztak és használták azokat az eszközöket, amellyel az orvosnál, vagy a kórházban is találkozhatnak.

Ezután következett Bobi kutya a terepen. Egy maci leesett a fáról, akit Bobi jelzése alapján találtak meg. A maci súlyos sérüléseket szenvedett, így a gyerekek mentőt hívtak, akik hamarosan meg is érkeztek és megkezdték a sérült ellátását. A maci kórházi ellátást igényelt, így a mentőautóba helyezték. Természetesen a gyerekek megismerkedhettek a mentőautó belsejével is.

Rendkívüli élmény volt a szerző és a gyermekek számára is ez a nap. Ebben a korban a legfogékonyabbak a gyerekek. Ezzel a programmal olyan ismereteket szereznek, amellyel felismerhetik a vészhelyzeteket, nem lesz idegen számukra egy orvosi vizsgálat, vagy beavatkozás és remélhetőleg csökkenti a fehér-köpenyes szorongást is.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: hiros.hu (Hamar György), fotók: hiros.hu és Hamar György
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...