A kutyapuszi néha veszélyes is lehet

Minden gazdi szeret és szokott is puszit kapni kedvencétől. Ilyenkor az egész arcunk tiszta nyál és szőr lesz, de mi, kutyások ezt egy cseppet sem bánjuk, hiszen négylábú barátunk így fejezi ki szeretetét. Azért nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy ez veszélyeket is rejthet magában – állítják virológus szakemberek.

Az egészségügyi szakemberek és a virológusok szerint nem a legjobb ötlet a kutyapuszi, mivel a kutyanyál könnyen bekerülhet a gazdi szájába és a nyállal együtt sok baktérium bejuthat szervezetünkbe.

A londoni Queen Mary Egyetem virológia és bakteorológia professzora, John Oxford nemrég kifejtette, hogy mivel a kutyák életük egy jó részét azzal töltik, hogy „mindenbe beleütik az orrukat”, szagmintákat vesznek, például más kutyák ürülékéből is, ezért pofájuk tele lehet különböző baktériumokkal és vírusokkal.


fotó: thepetwiki.com

De miért okozhat ez bármiféle problémát?
Az alábbi eset segít rávilágítani arra, hogy azért jobb az óvatosság.

Az Angliában élő 70 éves hölgy egy olasz agár nyálával fertőződött meg, ami miatt több szervi elégtelenséggel kellett hetekig kezelni az intenzív osztályon.

A történet úgy indult, hogy a kutya arcon nyalta, ő pedig a nyálat szétkente saját arcán, mivel ez volt a legkézenfekvőbb dolog a hirtelen tisztálkodásra a telefonálás közben. Kis idő múlva rosszul lett és hívnia kellett a mentőket, akik már eszméletlenül találtak rá a karosszékben. A hölgy a kórházban magához tért és az állapota is sokat javult a nap végére. Estére már csak a feje fájt, más tünete nem is maradt.

Négy nap múlva azonban egészségi állapota romlani kezdett. Zavart volt, ismét fejfájás gyötörte, ugyanakkor hasmenése és magas láza is volt, valamint a vesefunkciói is romlani kezdtek. Azután a májfunkciója is romlott és légzési elégtelenség alakult ki. A hölgy ismét az intenzív osztályon kötött ki, ahol súlyos vérmérgezést diagnosztizáltak és csak két hét kezelés után engedték ismét haza.

Kiderült, hogy a fertőzés okozója a capnocytophaga canimorsus baktérium volt, ami a kutyák és a macskák szájában tenyészik. Kutyaharapáskor, vagy ha sebes testfelületet nyal meg az állat, akkor ez a baktérium bekerülhet a vérbe, de ebben az esetben nem volt sérülés a hölgyön. 

Az eset elég ritka, az egész Egyesült Királyságban csak 13 alkalommal fordult elő, és az esetszám az USA-ban is hasonló nagyságrendű, nyilatkozta a CBS News-nak Shelly Rankin, a Penn Vet mikrobiológiai docense.


fotó: washingtontimes.com

Senkit sem akarunk lebeszélni a kutyapusziról, de ha kutyaharapással, vagy azzal állunk szemben, hogy a kutya egy sebes felületet nyal meg testünkön, jobb az óvatosság és forduljunk orvoshoz.

 

Korábbi cikkünk a témában:

Megpusziljuk, avagy ne pusziljuk meg, hagyjuk, vagy ne hagyjuk, hogy ő pusziljon meg?

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás és indexkép: iflscience.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...