Saját KB bal
Saját KB jobb

Szauna az autóban! Hőguta-veszély kampány a kutyákért

A további halálesetek megelőzése érdekében önkéntes gazdik kampányoltak ma a Budaörsi Tesco Áruház parkolójában. A cél az volt, hogy felhívják az autós kutyatartók figyelmét arra, nyáron soha, semmilyen körülmények között nem szabad az autóban hagyni kedvencüket még néhány percre sem. A túlhevült jármű ugyanis pillanatok alatt szaunává változik és a kutya pár perc alatt meghalhat! (Egyúttal arra is figyelmeztették az autósokat, hogy nem csak kutyát, természetesen más élőlényt sem lehet az autóban hagyni nyáron!)

Évről évre egyre többet lehet hallani, hogy a kutyagazdik bent hagyják kedvencüket a nagy melegben az autóban, ami a kutyák halálát okozza. Kis Anna, a „Nyújts segítő mancsot! Kutyaelsősegély program alapítója elhatározta, hogy egy újdonságnak számító, tájékoztató jellegű kampány segítségével próbálja meg tudatosítani a kutyatartókban: az ő felelősségük, hogy mindent megtegyenek a hőguta megelőzése érdekében. Az ötlet megvalósítását és kommunikációját támogatta a Kutyabarát.hu is.

Sajnos számos gazdi nem tudja elképzelni, milyen forróság alakulhat ki pár perc alatt az autóban, és meg van arról győződve, hogy amíg ügyintéz, vásárol a kutyájának nem eshet baja. A mai napon a 32 fokos kinti hőmérséklet mellett a zárt autóban 10 perc elteltével 39, fél óra múlva 48 fok volt a hőmérséklet. Kísérletek igazolják, hogy még az ember sem bír ki 10 percet nagy melegben a bezárt autóban, ezért érthetetlen, miért feltételezik sokan, hogy a kutyák viszont igen. Ráadásul tévhit azt gondolni, hogy ilyenkor segít, ha kicsit leengedve hagyják az ablakot vagy árnyékos helyen állnak meg, ugyanis így a hőguta nem előzhető meg. Arról nem is beszélve, hogy több, előre nem látható dolog miatt előfordulhat, hogy a gazdi nem tud időben visszatérni az autóhoz, a kutyája eközben hőgutát kap és óriási kínok között elpusztul.

A mai akció célja az volt, hogy az önkéntesek olyan helyszínen szólítsák meg a kutyatartókat, ahol nagyon sok autós megfordul nap mint nap, és a figyelmetlenség, valamint az esetleges információhiány miatt sajnos könnyen bekövetkezhet a tragédia. Ökrös Krisztián, a Budaörsi Tesco Áruház vezetője a kampány mellé állt, amelynek keretében a parkolóba érkező gazdik egy speciális, általuk többször is használható információs anyagot kaptak. Ez többek között bemutatta, hogyan előzhető meg a hőguta, illetve – ha az óvintézkedések ellenére mégis bekövetkezett -, milyen tünetekről ismerhető fel és mi ilyenkor a teendő. Mindezt egy olyan eszközön kapták meg, amely legyezőként funkcionál, így ennek segítségével hűteni tudják magukat abban a pár percben, amíg a légkondicionáló lehűti az autót. Ezáltal minden alkalommal, amikor a legyezőt használják, eszükbe fog jutni, milyen érzés lehet egy kutyának kiszolgáltatva, tehetetlenül várakozni a nagy forróságban, és soha nem fogják ennek a szörnyűségnek kitenni.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a legfontosabb a megelőzés. Na, de mit tegyen a gazdi, ha vásárolnia vagy ügyintéznie kell? A legjobb, ha otthon hagyja a kutyáját, ahol van hűvös, árnyékos helye és friss ivóvize. Arra az esetre azonban, ha mindenképpen magával kell vinnie kedvencét, ma már szerencsére itthon is egyre több kutyabarát bolt, étterem, kávézó áll rendelkezésre. Amennyiben nincs ilyen létesítmény a környéken, akkor kérje meg egyik barátját, hogy tartson velük, és ő a kutyájával együtt egy árnyékos helyen várakozik majd.


Fotó: Hamar György (soonfoto.hu)

A szervezők remélik, hogy a kampány híre és ezáltal a hőgutaveszélyre vonatkozó információ minden kutyatartóhoz eljut, hiszen fontos, hogy végre mindenki megértse, nagyon komoly, életveszélyes dologról van szó, és a gazdi felelőssége, hogy megelőzze a bajt.


Fotó: Hamar György (soonfoto.hu)

(kutyabarát.hu)

Fotók: Hamar György (soonfoto.hu)
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...