Saját KB bal
Saját KB jobb

A Fertő tó strandján tilos a kutyafürdetés

A Soproni Vízmű új, figyelemfelkeltő táblákat helyezett ki a Fertő tavi strandon. A kisalföld.hu utánajárt és kiderült:  kutyát eddig sem lehetett a tóban fürdetni.

A kisalföld.hu megkereste a strand üzemeltetőjét, a Soproni Vízmű Zrt-t.

„Teljes mértékben egyetértünk azokkal az észrevételekkel, melyek a kutyák természetben való fürdetésének fontosságát hangsúlyozzák. Társaságunk elkötelezett a természeti értékek megóvásában, és magunk is magától értetődőnek tartjuk, hogy a kutyák részei a természetes környezetünknek – szögezték le az elején.

Ugyanakkor a strandok, így a Fertő tavi strand üzemeltetésének is szigorú feltételei vannak, melyek betartását társaságunk vállalta a strand üzemeltetési feladataival párhuzamosan. A szabályozást a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint a természetes fürdőhelyek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló kormányrendelet tartalmazza.

A kikerült tiltó tábla nem tartalmaz újdonságot.

A Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya megelőzendő az esetleges fertőzéseket, járványokat módszeresen ellenőrzi a strandokon a szabályok, így a közegészségügyi előírások betartását.

Egyik ilyen feltétel, hogy a tavak esetében a fürdőhely védelme érdekében 100 méter kiterjedésű védőterületet kell kijelölni. Ezen belül nincs mód kutyák fürdetésére, sőt a strand területen való sétáltatására sem.


A parkoló végéből megközelíthető vízfelület a védőterület része, emiatt gondoskodni kell annak védelméről is. A szabályozás a napi nyitva tartásától függetlenül érvényben van, így fennáll a tilalom a kora reggeli vagy késő esti órákban is, amikor jellemzően nem használják a vendégek a strandot.

A szabályozás egyébként nem változott, a strandon állatok fürdetése korábban is tilos volt, az erre vonatkozó lehetőségek nem változtak meg. 

A kutya sétáltatására vonatkozó tiltó táblák korábban is voltak a strand környezetében, de most a fürdővendégeink jelzései alapján valóban kihelyeztünk néhány új, figyelemfelkeltő jelzést, mivel a korábban alkalmazott kisméretű táblák iránymutatásait jellemzően nem vették figyelembe” – zárult a közlemény.

 

A Fertő tóhoz látogatónak egyik partnerünk, a Hotel Sopron ajánl egy jó kis kutyás fürdési lehetőséget a határ túloldalán. A Fertó-tó egy részén is fürödhet kutya című korábbi cikkünkből nemcsak ezt a helyet ismerhetitek meg, hanem összegyűjtöttük az összes osztrák kutyás fürdési lehetőséget.

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: kisalföld.hu, indexkép illusztráció: veol.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...