Egy fertőzött kullancs akár a kutya életét is követelheti

Ollie, a shetlandi juhászkutya élete csak néhány pillanaton múlott. Állapota az utóbbi időben annyira leromlott, hogy gazdái nem láttak más megoldást szenvedései enyhítésére, mint az altatást. Az utolsó pillanatban derült csak ki, hogy egy megbújó kullancs fertőzi Ollie-t.

Oregonban Al és Joelle Meteney annyit vett észre, hogy 10 éves, korábban makk egészséges kutyájuk egyre kedvetlenebb, gyengébb, nehezen tud járni, alig van étvágya. Az állatorvosi vizsgálat sajnos nem tudta kideríteni a rejtélyes betegség okát, és a kutyus állapota tovább romlott. Egy idő után már egyáltalán nem tudott enni és szinte teljesen megbénult. A gazdái ekkor hozták meg a nehéz döntést a kutyus elaltatásával kapcsolatban. 

A szívszorító pillanatokban egy fiatal állatorvos hallgató is jelen volt, aki a kutya simogatása közben egy dudorra lett figyelmes az egyik fül mögött. Kiderült, hogy az ott megbújó kullancs folyamatosan fertőzte Ollie-t, ez okozta a bénulást és az összes tünetet. A kullancs eltávolítása után három nappal már javult a kutya állapota, a ritka paralízis szinte azonnal múlni kezdett. További élősködők után kutatva, szőrzetét teljesen leborotválták, de szerencsére nem akadtak újabb kullancsra a hosszú bunda alatt.

A legfrissebb hírek szerint Ollie ma már újra a régi életvidám kutyus, aki tele van energiával.

 

Fertőzött kullancsok bárhol előfordulhatnak, és még az összes óvintézkedés ellenére is megfertőzhetik négylábú társainkat. Figyeljetek oda a védekezésre (kullancs elleni nyakörv, spot-on, vagy bármilyen más kullancsriasztó és ezek kombinációja), és minden séta után alaposan nézzétek át kutyátokat. Ha kullancsot találtok benne, távolítsátok el, vagy kérjétek ebben állatorvosotok segítségét. Az időpontot pedig praktikus feljegyezni, hiszen már akár néhány hét múlva sem fogtok emlékezni rá, a fertőzésre és a betegségre viszont csak hosszabb lappangási idő után derül fény. 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: mashable.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...