Valóban létezik a fekete kutya szindróma?

Erre a kérdésre kereste a választ Christy L Hoffman, a Canisius Collage (Buffalo, New York állam) adjunktusa. Az általánosan vallott nézet szerint ugyanis a fekete színű kutyákat sokkal nehezebben fogadják örökbe, mint „színes” fajtársaikat.  Az állítólagosan fennálló helyzetre már egy angol név a Black Dog Syndrome (BDS) is elterjedt.

A kutatásban két amerikai menhely vett részt, és 4 év alatt 16 700 kutya sorsát követték nyomon. Az örökbefogadási időt a kutyák kora, neme és szőrzetük színe alapján vizsgálták. A leghamarabb gazdára találó kölyök -, és fiatal kutyák nem szerepeltek a kutatásban, csak az 1-13 év közötti ebek örökbefogadási idejét tanulmányozták. 

Az egyik menhelyen átlagosan hat és fél nap alatt lett új otthona a fekete színű kutyáknak, míg a nem fekete színűeknek átlagosan hét napot kellett várniuk új gazdájukra. A másik menhelyen is ezt az eredményt igazolták, ott ugyanis a fekete kutyáknak 9, a nem fekete szőrűeknek pedig átlagosan 10 és fél nap volt a menhelyen töltött idejük.


fotó: io9.gizmodo.com 

Az adjunktus asszony egy tanulmányban tette közzé kutatásának eredményeit, melyek azt bizonyítják, hogy a „fekete kutya szindróma” nem létezik, sőt a fekete szőrszínű kutyák egy kicsivel hamarabb is gazdára találnak, mint a másfajta szőrszínűek. Azt is megállapították, hogy az örökbefogadásoknál nem a szőrzet színe az elsődleges, hanem a kutya életkora és fajtája. 

Igazolásra került, hogy az emberek fejében lévő előítéletek miatt, a sokszor ok nélkül veszélyesnek bélyegzett kutyafajták – főleg a bull típusú kutyák – lényegesen nehezebben találnak örökbefogadóra, és sokkal gyakrabban kerülnek elaltatásra, mint fajtársaik.

Christy L Hoffman a kutyák mellett, 892 macska örökbefogadási adatait is feldolgozta. Ebben az esetben a vizsgált adatok azt igazolták, hogy BSC, azaz Black Cat Syndrome viszont a valóságban is létezik, és a fekete cicák sokkal tovább „élvezik” a menhelyeket.

Nézzétek meg Sophie Gamand, fotóit, melyekkel a bullok örökbefogadását szeretné segíteni

A bull típusú terrierek megmentését szolgálja, hogy menhelyi bullokat rendőrkutyává képeznek ki.

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: szabadfold.hu (Szücs Gábor) indexkép: lifewithdogs.tv
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...