Saját KB bal
Saját KB jobb

Kiküldtek egy vak férfit a kutyájával a budapesti Szent János Kórház büféjéből

A büfés arra hivatkozott, hogy a vakvezető kutya zavarta a vendégeket, pedig az erre vonatkozó rendelet világosan kimondja, a vakok bárhová bemehetnek segítő kutyájukkal. A büfét üzemeltető cég nem kommentálta az esetet. – számolt be róla a hvg.hu

A történet főszereplője, Norbi múlt hét kedden járt a Szent János Kórházban egy vizsgálat miatt, vele tartott egy barátja és Luna, a vakvezető kutyája, a fiú ugyanis születése óta vak. A vizsgálat előtt bementek a kórház főbejáratánál lévő büfébe, ahol – mint bármelyik más vendég – kifizették az ott vásárolt üdítőt és ennivalót. Nem sokkal ezután a büfé egyik alkalmazottja megkérte Norbiékat, hogy menjek ki a kutyával a büféből, mert állítása szerint Luna zavarta a többi vendéget.

A vak fiú azt mondja, ők ilyesmit egyáltalán nem tapasztaltak, de jobb a békesség alapon – és mivel úgyis ki akartak ülni a büfé teraszára – eleget tettek a büfés kérésének.

Norbi elmondta, azért is érezte méltatlannak a büfés kérését, mert a vakvezető kutyákra vonatkozó 27/2009-es SZMM rendelet világosan kimondja, hogy “a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása érdekében a segítő kutyát alkalmazó személy jogosult a segítő kutyával tartózkodni és a segítő kutyát használni a lakosság elől elzárt területek kivételével a közszolgáltatást nyújtó szerv, intézmény, szolgáltató területén és egyéb, mindenki számára nyitva álló létesítményben (területen).” A rendelet szerint csak „a lakosságtól elzárt területekre” nem vihető be vakvezető kutya, így például a kórházak intenzív osztályára vagy az újszülött osztályra, de ezekre a helyekre sok esetben látó emberek sem mehetnek be.

A rendelet igen részletesen azt is felsorolja, hogy pontosan melyek azok a létesítmények, ahová minden gond nélkül bevihető a vakvezető kutya. Ilyen területnek számít:

– a közforgalmú tömegközlekedési eszköz
– üzlet, ideértve az élelmiszert árusító üzletet és a vendéglátó üzletet
– bevásárlóközpont
– piac
– vásár
– szálláshely
– játszótér
– közművelődési, oktatási, szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmény
– közfürdő
– állatkert
– közterület

A történettel kapcsolatban a HVG megkereste a Szent János Kórházat, ahonnan azt a tájékoztatást kapta, hogy a büfét egy külsős cég üzemelteti, és hogy megkeresésüket továbbítják az ügyben illetékes cégnek. A cikk megjelenésig azonban nem érkezett reakció a büfét üzemeltető cégtől. 

A hvg.hu megkérdezte az esetről Schiff Mónikát is, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének képviselőjét, reakciója, illetve a teljes cikk elolvasható a hvg.hu oldalán.

A TV2 Tények beszámolója az esetről (2016. 04. 16.):

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: hvg.hu, Fotó: barathegyisegitokutya.hu Az indexkép illusztráció
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...