Pénz nélkül nincs segítség a sérült kutyának

Tegyük fel, hogy sérült kutyát talál az utcán. Ön kit hívna? Előre szólunk: pénz nélkül nincs segítség – figyelmeztet a Lokál.hu.

Mit tehet az egyszeri állatbarát, ha bajba jutott állatra lel és segítséget szeretne nyújtani? Ezzel a kérdéssel szembesült Pankotai Ferenc is kőbányai háza előtt.

– Egy sérült kutya vonszolta magát át magát a forgalmas utcán a házunk közelében. Vadászember vagyok, ismerem az állatokat, nem volt nehéz megállapítanom, hogy gerinctörést szenvedett és rettenetesen szenved. Bár akkoriban az önkormányzat egyik bizottságában dolgoztam, hirtelen magam sem tudtam, kihez forduljak. Végül is sikerült állatorvost hívnom – mesélte a Lokálnak. – Az orvos megállapította, hogy az állatot el kell altatni, de azt mondta, csak akkor teszi meg, ha vállalom a költségeit. Vállaltam.

Pankotai Ferenc esete néhány évvel ezelőtt történt, de mint kiderült, a helyzet semmit sem változott azóta. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya érdeklődésünkre azt a szűkszavú választ adta, hogy a BRFK megteszi a szükséges intézkedéseket, ha valaki ilyen esetben a rendőrséget értesíti. Azt sajnos nem sikerült megtudnunk, hogy ez pontosan mit takar.

Megkérdeztünk egy kutyakiképzéssel foglalkozó szakértőt, szerinte hasonló helyzetben az állat akkor jut a leggyorsabban segítséghez, ha valamelyik kutyamentő szolgálatot értesíti a bejelentő, de tisztában kell lenni azzal, hogy a kiszállás és a beavatkozás költségeit neki kell állnia.

Egy másik szakember árnyaltabban látja a helyzetet. – Az a leggyorsabb, ha rögtön állatorvost hív a bejelentő – fejtette ki a Lokálnak Tenner Anna, a Lelenc Kutyamentő Egyesület társadalmi megbízatású vezetője. – Ugyanis az állatmentők is orvost hívnának. A helyzet az, hogy a sérült állatok mentése érdekében nem működik olyan átfogó, társadalmi finanszírozású szervezet, mint az emberek számára az Országos Mentőszolgálat. Ebből következik az is, hogy az orvosi beavatkozásnak, legyen szó gyógyításról vagy végszükség esetén elaltatásról, költségei vannak, amit viszont az állatmentő egyesületek nem tudnak magukra vállalni. A sérült kutya mentése tehát csak összefogással lehetséges, és bizony szükség van a bejelentő nagylelkűségére.

Forrás: lokal.hu

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...