Rexnek nincs helye a rendelőben

Feltehetően minden kutyabarátot bosszantott az a döntés, melyet a fővárosi kormányhivatal hozott meg a közelmúltban. A médiában túlnyomó többséggel kiálltak Rex és gazdája, a háziorvos Dr. Varga Károly mellett, azonban voltak olyanok is, akik elítélték a kutya jelenlétét az orvosi rendelőben. Ahogy az illetékes hivatal is. Íme egy levél, melyet a hivatal kommunikációs munkatársa írt a Praxis blognak, ahol Rex kitiltása mellett érvelnek.

A Praxis blogon megjelent „Elmegy az ÁNTSZ a jó büdös francba!” című írásra reagált a Budapest Főváros Kormányhivatalának Kormánymegbízotti Kabinet sajtó- és kommunikációs munkatársa. A határozatot ismerjük: Rexnek mennie kell.

„Budapest Főváros Kormányhivatalának illetékes kerületi tisztifőorvosa nem hozott olyan határozatot, amelyben az orvosi rendelőben történő háziállat-tartást engedélyezte volna. Éppen ellenkezőleg, Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) II. kerületi Hivatala Népegészségügyi Osztálya panaszbejelentés kapcsán tartott ellenőrzést az orvosi rendelőben. A vizsgálat megállapította, hogy az orvosi rendelőben az egészségügyi szolgáltatás nyújtására szolgáló, valamint a betegek által látogatott helyiségekben történő kutyatartás sem közegészségügyi szempontból, sem a hatályos jogszabályok alapján nem elfogadható. Erre a kerületi tisztifőorvos asszony már a vizsgálat során, 2015. december 19-én, levélben felhívta az orvos figyelmét. Az orvos a kerületi tisztifőorvos ismételt megkeresésére ígéretet tett, hogy eltávolítja a kutyát a rendelőből.

A BFKH II. kerületi népegészségügyi osztályának vizsgálata eredményeként meghozott végzés kötelezi az egészségügyi szolgáltatót, hogy a rendelőben történő kutyatartást szüntesse meg.” (forrás: praxis.blog.hu)

Az előzmény egy blog cikk volt, mely megkérdőjelezte az ÁNTSZ munkáját, továbbá sok érvet hozott fel arra, miért hibázott az ÁNTSZ és miért nem szabad, és miért veszélyes egy kutya jelenléte egy orvosi rendelőben.

Párat kiemelünk, lehet véleményezni is. Aki a teljes cikket szeretné elolvasni kattintson a Praxis.blog.hu oldalra.

„Akkor vizsgáljuk meg a kutyát: általában nyalja a hátsó felét, majd odamegy más emberekhez az orrát az emberek ruhájához, testfelületéhez  nyomja. A kutya mindkét fele tele van bacilusokkal.

Akkor vizsgáljuk meg azokat akik a rendelőben megfordulnak. Többnyire gyerekek, akik mindent megtapogatnak, a szájukba veszik a kezüket, legyengült állapotban vannak, a túlpörgött  immunrendszerük küzd az éppen aktuális  betegségekkel. Ilyenkor meg nem kellene kitenni még több bacilusnak, de nem.

 

Akkor most vizsgáljuk meg azt,  hogy ez egy ORVOSI RENDELŐ. Nem terápiás foglalkozás, hanem gyerekorvosi rendelő. Nem minden gyerek és  felnőtt szereti a kutyákat, ez van tessék elfogadni. Másrészről létfontosságú a fertőtlenítés is. Így az hogyan is valósul meg?

Most akkor tételezzük fel, hogy egy influenzajárvány van, és a kutya ott kolbászol a betegek között minden nap napi minimum 8 órában. Vajon mennyi az esélye annak hogy ő is elkapja és továbbadja? Esetleg hogy a szőrébe olyan vírusok és baktériumok kerülnek, melyet egy másik ember simogatva elkap???

És mi a helyzet az allergiásokkal?
És még lehetne folytatni.
 
De mi lesz a következménye az ÁNTSZ-es vizsgálati eredményének?
Vérszemet kapnak a kutyatartók és az összes kutyás szépen meg fog jelenni az orvosi rendelőbe, nem csak a gyerekorvosi rendelőbe, hanem a felnőttébe, a szemészetébe, a baleseti ambulancián, a kórházi osztályon, a sebészeteken, a szülészeteken  és még sorolhatnám, mert hát ha az orvosnak lehet, akkor másoknak miért nem? 

És kérdezném mindenkitől: TÉNYLEG LÉTFONTOSSÁGÚ EGY KUTYA EGY ORVOSI RENDELŐBEN? Most komolyan!” (forrás: praxis.blog.hu)

A Praxis blog érveléseivel nem értünk egyet, csupán a másik oldal álláspontját is ismertetjük. Sokat érveltünk már évek alatt arról, miért jó egy kutya társasága munkahelyen, közösségi helyeken, ezt most még egyszer ezen cikk kapcsán nem tesszük meg.

Mi azt javasoljuk mindenkinek, kiváltképp azoknak, akik kutyabarát hellyé szeretnének válni, hogy előzetesen érdeklődjenek a jogszabályi háttéről, egyeztessenek szakértővel – akár a Kutyabarát.hu jogászával -, hogy elkerülhessék az esetleges kellemetlenségeket. Annyit hozzátennénk, egyáltalán nem lehetetlen Magyarországon „hivatalosan” is kutyabaráttá válni. Ennek előzményeiről például itt lehet olvasni. Fontos! Arra kérünk mindenkit, ne szegjék meg a szabályokat, inkább legyenek körültekintőek!
 

Kapcsolódó cikk

Kutyával rendel a gyerekorvos, feljelentették

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...