Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutya a munkahelyen: előny vagy hátrány?

Kisállatok a munkahelyen? A téma szinte mindenhol megosztja a kollégákat. A Profession.hu utánajárt, milyen hatással vannak a négylábúak a munkavégzésre és a hangulatra.

A háziállatok hangulatjavító hatását senki sem vitatja, ám hogy kedvenceink a munkahelyen is emelik a hangulatot, ebben már nem feltétlenül értenek egyet a kollégák. Bizonyos munkahelyeken időről időre felmerül a kérdés: a házi kedvenceket be lehessen-e hozni az irodába? Megkérdeztük a Profession.hu látogatóit, hogy náluk hogy vált-e be a kisállattartás a munkahelyen. 

Ildikó, account manager egy reklámügynökségnél

„Szuper, amikor benn van egy kutyi az irodában, mert egészen más 'társaság', mint a munkatársak. Jó hatással van a munkára és a hangulatra is, mert ha az ember stresszes vagy rossz kedve van, akkor egy kis kutyasimogatás nagyon jót tud tenni. Nem kérdeztek meg konkrétan mindenkit erről, de alapból kutyabarát iroda vagyunk, ahova (bizonyos feltételek mellett) behozhatják a kutyákat a dolgozók. Ezt az interjúkon is elmondják, illetve mikor jön egy új kolléga interjúra, akkor már általában van benn kutya. A szabályok közé tartozik például, hogy a kutya 'megnevelése' teljes mértékben a gazdi feladata. Például levinni sétálni, vagy ha olyan helyzet van, hogy meetingre jönnek vendégek, akkor foglalkozzon a kutyával, ne engedje, hogy olyan helyzet alakuljon ki, ami esetleg bárkinek kellemetlen. Én személyesen nem hozom magammal, de két kolleganőm felváltva hozza be a kutyusát, illetve korábban is voltak folyamatosan irodakutyák benn. Megbeszélik, hogy mikor ki jön, mert egyszerre 2 kutya már sok lenne, ugyanis kis iroda vagyunk. Ha lenne kutyám itt Pesten, akkor én is behoznám magammal.”

Ferenc, kereskedelmi munkatárs 

„Az irodában először kísérleti jelleggel vezettük be, hogy néhány munkatárs behozhatja a kutyát munkaidőben, nem mondhatom, hogy negatív élmény volt, de nem okozott osztatlan sikert. Habár átéltünk pár kedves pillanatot, néhány kollégámat kifejezetten zavarta, hogy a kutya körbeugrált vagy csak figyelni kellett, mert nem hagyhattunk ételt-italt olyan helyen, ahol el tudta érni. Számomra fontos, hogy a munkahelyen ne legyen jelen folyamatosan olyan tényező, amely eltereli a figyelmet a feladatokról, még ha ez pozitív irányba történik is. A kutya irodai jelenlétének kérdése és a négylábú gondozása ugyanakkor jót tett a csapatnak, mert jobban megismertük egymást. Kiderült például, hogy ki hogy áll a privát szféra kérdéséhez, ki az, aki fél az állatoktól és kinek mennyi nyugalomra van szüksége a munkavégzéshez. Azt is megtanultuk, hogy toleránsak legyünk a kollégákkal szemben, és ha egy ilyen kényes kérdés, mint amilyen a munkahelyi állattartás, akár egyetlen ember érzékenységét is sérti, akkor kompromisszumot kell kötni. Most ott tartunk, hogy hetente, kéthetente pár napon bent lehet a házi kedvenc, de előtte mindig körbekérdezik a csapatot, hogy van-e valakinek ellenvetése.”


Az Év Kutyabarát Munkahelye 2015: Insomnia Reklámügynökség

Regina, újságíró

„Általában otthonról dolgozom, a szerkesztőségbe ritkán megyek be – ezért kijelenthetjük, hogy a lakásom az irodám, a munkahelyem. A kutyám itt pislog egész nap mellettem a kanapén. Terrier típusú az eb, kissé vérmes és házsártos, és nehezen viseli, ha a ház lakói hangoskodnak (mosnak, húst klopfolnak vagy társadalmi életet élnek a gangon). Ha pedig az ablak előtt közlekednek a szomszédok, mindig megugatja őket. Ez olyankor kellemetlen, ha épp egy interjút készítek telefonon, vagy belemélyednék egy cikk megírásába. Persze a másik oldalról nézve sokkal több előnyöm származik a kis szőrös lakótársból: amikor leviszem sétálni, kicsit ki tudom szellőztetni a fejem, összeszedem a gondolataim. És amikor odabújik hozzám és érzem a feltétel nélküli szeretetét, bizalmát, engem is eltölt a nyugalom.”


Ezt olvastad már?

Az Év Kutyabarát Munkahelye 2015 – Insomnia Reklámügynökség

2015-ben is több munkahely versengett a kutyás társadalom legkomolyabb elismeréséért, az Év Kutyabarát Helye címért. A szavazók munkahely kategóriában az Insomnia Reklámügynökséget találták a „legkutyabarátabbnak”. Nem hiába. Ismerjétek meg őket! Az ÁllatoZOO című magazin riportja. Tovább a cikkre.

Milyen hatással vannak munkavégzésünkre négylábú kedvenceink?

1. Csökkentik a stresszt

Ki ne mosolyodna el, amikor egy kedves kutyus néz rá? Az azonnali hangulatjavító hatás miatt egy rövid időre kizökkenünk a munka okozta pörgésből és csökken a stressz szintünk. Egy kutyus által a természethez kapcsolódunk, egy másik szemszögből látjuk általa a világot, ami üdítőleg hat a sokszor steril munkahelyi környezetben.

2. Összehozza a csapatot

Az irodai kutya igen hatásos módja annak, hogy az egyébként egymással nem igen kommunikáló csapattagokat összehozza. Hirtelen a négylábú, és a vele való foglalkozás észrevétlenül is beszélgetésre készteti a kollégákat. A munkatársak egy új, közös témát találnak, amelynek kapcsán megnyílnak és ezt a nyitottságot, egymáshoz fordulást a munkájukba is átviszik.

3. Egészséges életmódra sarkall

Ha rendszeresen kutya van az irodában, akkor azt sétáltatni kell, ami jó ürügy lehet a munkatársaknak arra, hogy felkeljenek a gép elől és egy kicsit kimozduljanak. Egy ilyen rövid, de intenzív mozgás pihentet és új ötleteket, lendületet ad. A kutyasétáltatásra akár egy rotációs rendszert is kitalálhatnak a kollégák, a közös felelősségvállalás egy háziállatért pozitív energiákat szabadít fel az egész csapatban. 

4. Fokozza a termelékenységet

A kutyával töltött idő nem a munka rovására megy. Egy kis figyelem elterelés később megtérül, amikor a rövid pihenő, nevetés és simogatás után jobb hangulatban térnek vissza a kollégák az asztalhoz. Kutatások bizonyítják, hogy ha az agy egy kicsit kikapcsol, akkor utána később nagyobb hatékonysággal és lelkesedéssel oldja meg a feladatokat, illetve kevesebb idő alatt képes ugyanazokat a feladatokat ellátni.

5. A kutyának és a gazdának is jó

Az irodai kutyatartás nemcsak a munkavállalókra, de a kutyákra is rendkívül jó hatással lehet. A kutyák nem szeretik a magányt és nem is igazságos egyedül hagyni őket hosszabb időre, ha már egyszer a tartásuk mellett döntöttünk. Azt is vegyük figyelembe, hogy a kollégák valószínűleg hajlandóak lesznek hosszabb időt bent tölteni a munkahelyen, ha nem kell folyamatosan azon aggódniuk, hogy vajon mit tesz otthon a háziállat, illetve nem kell időre hazarohanni sem, hogy megetessék őket – írja a The UndercoverRecruiter.

Amire mindenképpen ügyeljünk, mielőtt arról döntünk, hogy a kutyát beengedjük a munkahelyre:

– Bizonyosodjunk meg róla, hogy az épületbe állatokat is be lehet vinni 

– Győződjünk meg róla, hogy senki sem allergiás az állatszőrre és senki nem fél a kutyáktól

– Csak olyan kutyát engedjünk be, amelyikről tudjuk, hogy engedelmeskedik a hívószavaknak és jól nevelt

– A kutya legyen nyugodt: olyan, aki általában nem zavarja a munkát, nem ugat nagyon és nem csap folyamatosan zajt

– Ellenőrizzük le, hogy a kutya nem tud-e elszökni az épületből vagy az udvarról

– Nézzük meg, van-e megfelelő hely arra, hogy ételt, italt és egyéb dolgokat biztosítsunk számára

Készítette: Khojaste K

 

Forrás:

 


Ezt olvastad már?

Dolgoznál itt? Kutyabarát álomiroda


 

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...