Szorongó kisgyerekeken segíthet a kutya

A Bassett Medical Center kutatója és gyermekorvosa, Dr. Anne Gadomski egy kutatásában arra kérdésre kereste a választ, hogyan hatnak a háziállatok a szorongásos gyermekekre, illetve a krónikus betegségben szenvedőkre.

Az, hogy egy kutya vagy más háziállat jelenléte és szeretete hogyan hat az emberre már számos kutatás témája volt. Bebizonyosodott, hogy mennyire fontos, jó és hasznos a jelenlétük az életünkben. A kutyák, amellett, hogy a legtöbb esetben „csak  házi kedvencek”, sokszor komoly munkát is végeznek. Segítik a fogyatékkal élők mindennapjait, társaságot biztosítanak az időseknek, csökkentik az allergiában és az asztmában szenvedők tünetit, és mint azt, Dr. Gadomski bebizonyította a szorongó gyerekeknek is segítenek a hétköznapokban.

A kutatás eredményét a Preventing Chronic Disease című szaklapban publikálták, és azt bizonyította be, hogy azokban a családokban, ahol  kutya is él, jóval kisebb számban fordulnak elő szorongásos tüneteket mutató gyerekek.

A résztvevő gyerekek 6 és 7 év közöttiek voltak. A szakemberek összesen 643 esetet vizsgáltak, és arra az eredményre jutottak, hogy azok a gyerekek, akiknek volt kutyájuk csak 12 %-ban mutattak szorongásos tüneteket, szemben a kutya nélkül élők 21 %-ával.

A vizsgált családok 58%-ában volt kutya, és összesen 73% volt azon családok aránya, melyekben valamilyen háziállat is élt.

Dr. Gadomski és csapata tisztában van azzal, hogy milyen különleges kapcsolat alakulhat ki gyerek és kutya között. „Van egy nagyon erős kötelék közöttük, sokszor a kutya neve az első, amit a gyerek kimond” – nyilatkozta a kutató az NBC News-nak.  ” A kutyákkal végzett állat-asszisztált terápia befolyásolja a gyermekek lelki egészségét, segít elfogadni a fejlődési rendellenességeket és csökkenti a szorongást” – tette hozzá.

A tanulmányt készítő szakemberek minden szülőnek azt tanácsolják, hogy a kisgyermek mellett tartsanak háziállatot, mivel ez amellett, hogy segít a beszédfejlődésben, csökkenti a stressz-hormonok szintjét és a kutyával történő játék, vagy az állat megölelése pedig hozzájárul az oxitocin, azaz a boldogsághormon termelődéséhez. „A kedvtelésből tartott kutyák serkentik a beszélgetés iránti vágyat, enyhítenek a szociális szorongáson, így egy zárkózott gyermek is nyitottabbá válik a világ felé” – mondták.

Gadamoski megjegyezte azt is, hogy csapatával csak kutyákat vizsgáltak, mivel a legtöbb kutatásnak ők a szereplői, de ez nem jelenti azt, hogy bármilyen más háziállat pl. a macska nem tudja ugyanúgy csökkenteni a gyermekek szorongását.

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: bassett.org, fotó: petnewsandviews.com, nymetroparents.com

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...