Trendi étrendek, divatos diéták

Egyes betegségekben a kutyák számára az életmódváltás (mozgás, étkezés) a kezelés szerves része. Ez sok gazdi számára nehéz, szokatlan helyzetet termet. Éppen ezért szinte mindenki valamilyen csodaszerre vágyik, amellyel kedvencük állapota véglegesen gyógyítható. 

Mivel sok esetben a diéta a terápia alapja, ezért hajlamosak a legkülönfélébb étrendeket kipróbálni, és készséggel elhiszik az internet és ismeretterjesztő könyvek által sugallt terápiás hatást. A modern tömegkommunikációs eszközök világában maga a médium (Youtube, Facebook, nyomtatott női magazinok, TV műsorok, stb.) fontosabb, mint az általa közvetített üzenet. Ez azt jelenti, hogy ha ott lát és hall valamit az ember az hitelesebbnek minősül, mint a hivatalos orvosi, dietetikai ajánlás.

A trendi diéták leírásai mindig tartalmaznak valamilyen logikusnak hangzó rész-igazságot, amely segít az állapot javításában. Például logikusan hangzik mindenki számára, hogy a speciális étrend betartásával jelentősen csökken a testtömeg és ezzel javul a cukorháztartás, tehát a cukorbeteg kutyát ilyen és ilyen divatdiétával kell táplálni, hogy meggyógyuljon. Sajnos, a helyzet nem ilyen egyszerű.

A divatdiéták többféle alapelven működnek, mint például a tápanyagok szétválasztása, a bőség és éhség váltogatása, az alacsony energiabevitel, sőt léteznek extra mentes diéták, bizonyos alapanyagok tiltása, vagy éppen ellenkezőleg, egyes nyersanyagok túlzott fogyasztása, stb. Ezeknek az étrendeknek a többségét egy egészséges szervezet hosszan tudja tolerálni, de a betegséggel küzdő állatok számára némelyik komoly veszélyt jelent. Talán hallottak már a következő trendi étrendekről: Dukan diéta, Harcosok étrendje, Turbó diéta, Ornish diéta, Cosmo diéta, Volumetrix diéta, Paleolit étrend, 12 napos diéta, 5:2 diéta, Zóna diéta, stb. Van, amelyiket kutyáknál is próbálják alkalmazni. Biztos benne, hogy ez jó az Ön kutyájának? Tudja, hogy pontosan mi áll a hangzatos elnevezés mögött?

A gyógyulás, sőt az egészséges életmód miatt fontos, hogy pontosan tisztában legyen ezekkel a diétákkal, és a hatásukkal, azelőtt, még mielőtt alkalmazná saját magán, vagy a kutyáján.

Higgyen a szakembereknek. Most itt van a lehetőség tisztázni a kérdéseket. Iratkozzon be tanfolyamukra:

Időpontok: 2016 február 19. péntek 9-13, 2016. február 19. péntek 15-19., 2016 február 20. szombat 9-13

Jelentkezés: [email protected] vagy 06-20 558-13-93

Dr. Mák Erzsébet
(dietetikus)

 

 

 

További cikkek a témában

Fogyókúra – az újévi fogadalmak kedvenc tárgya

Csontos kérdések

Ketogén diéta az epilepsziás kutyák terápiájában

Az immunrendszer felkészítése a hidegebb hónapokra

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...