Kutatási eredmények bizonyítják: a kutya fiatalít

Egy eb örökbefogadásával vissza lehet forgatni az idő kerekét – állítják skót tudósok. A négylábúval elért fizikai aktivitás szintjének köszönhetően ugyanis a gazdik akár tíz évet is letagadhatnak. A hatás függetlennek bizonyult a rendszeres séták alatt megtett távtól – írja a HáziPatika.com.

Nem véletlenül mondják a kutyára, hogy az ember legjobb barátja.„A házi kedvenc által ajándékozott tíz év nem biztos, hogy az élettartam ennyivel történő meghosszabbodását jelenti, mégis rendkívül hasznos. A fokozott fizikai aktivitásról, a járásról-kelésről szól” – fogalmazott a kutatóként közreműködő Dr. Zhiqiang Feng, a St. Andrews University munkatársa.

Az időskori mozgékonyság többféle betegség megelőzésében is segít, főleg az izom- és csontrendszeri kórképek kiküszöbölésében, valamint hozzájárul a mentális egészséghez.„A kutyatulajdonosok között általánosságban kevesebb a depressziós. Az állattal kialakult kötelék jót tesz az embernek is” – magyarázta Dr. Feng, aki az intézmény Földrajzi és Földtudományi Iskolájában oktat.

A szakértő úgy véli, hogy közösségi kutyatulajdonosi sémákat kellene kialakítani, ami azt jelentené, hogy sok idős ember élvezhetné a négylábúak társaságát anélkül, hogy a gazdilét minden felelősségét magára kellene vállalnia.

Preventive Medicine című szakfolyóiratban megjelent eredményekhez 547 tayside-i nyugdíjast vettek górcső alá, akiknek átlagéletkora 79 év volt, és egymástól legfeljebb száz kilométerre laktak. A résztvevők hét napon át aktivitásmérőt viseltek, ami mérte a mozgásukat. Kilenc százalékuk – nagyjából 50 fő – volt kutyatulajdonos, és náluk sokkal alacsonyabb volt a szorongás és a depresszió előfordulásának aránya. A mozgáskorlátozottakat és a súlyos betegeket nem számítva kijelenthető, hogy az eb segít leküzdeni az olyan kockázati tényezőket, mint a magány, a zord időjárás vagy a személyes biztonság miatti aggodalom.

„A gazdik átlagosan 12 százalékkal aktívabbak voltak a kutyátlanoknál” – összegezte Dr. Feng.

 

Kapcsolódó cikkek

Kutyázni baba mellett? Nem lehetetlen. Sőt!

Szorongás? A megoldás: kutya

A kutyatulajdonos gyerekek sokkal egészségesebbek 

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: hazipatika.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...