Nyaljon csak fülön! Cesar Millan Budapesten

VAN ITT VALAKI, aki szereti a kutyákat? A hangfalakból feldübörgő kérdés – amelyre nevetéshullám és dörgő tapsvihar adott választ – valójában szónoki kérdés volt, ugyanis az a húszezer ember, aki megtöltötte a Papp László Budapest Sportaréna hatalmas nézőterét, hogy Magyarországon először élőben is láthassa a Csodálatos kutyadoki, vagyis Cesar Millan show-ját, egytől egyig kutyaőrültnek, de legalábbis kutyabarátnak számít. Szűcs Gábor írása, mely a Szabad Föld oldalán jelent meg.

A hatalmas színpadra berobbanó 46 éves mexikói kisember az elmúlt 25 évben nőtt óriássá a kutyások világában. Története maga az amerikai álom. Cesar Millan Favela a mexikói Culiacán városában, pontosabban a városszéli viskók egyikében született. (Nomen est omen: a Favela nyomornegyedet jelent…) Igazi otthonra a nagypapánál lelt, az ő farmján nőtt fel számos kutya társaságában.

Ők lettek a barátai, s mivel nehezen illeszkedett be a gyerektársadalomba, El Perrerónak, azaz „kutyafiú”-nak csúfolták a társai. Most azt mondja, hogy ugyan nagy szegénységben nőtt fel, de mindig a természet közelében. Majd’ mindent a farmon tanult meg, a kutyák között, s máig ennek veszi a legnagyobb hasznát: az ösztönök tiszteletének, az őszinteségnek, a fegyelemnek, a nyugodt energia fontosságának.

Egyvalami hiányzott csak az életéből: a boldogság. Ami – egy mexikói számára nyilvánvaló – csakis Amerikában található… Így hát, a nagyapjától kapott száz dollárral a zsebében, nekivágott a szigorúan őrzött határnak. (Cesar Millan talán nem is tudta, ezzel a történetével miért is aratott különös sikert az arénában: hogyan kell szökni, a pásztázó fénycsóvákat kerülgetni, és aztán futni, futni, míg a lábad bírja – ez mostanában egy egészen mindennapos történet minálunk…)

Huszonegy éves volt ekkor, hónapokig féldolláros hot dogokból élt, s mindent elvállalt, amit csak egy illegális bevándorló elvállalhatott. Nem beszélte az angol nyelvet, így nagyon megörült, amikor egy kutyakozmetikában kapott munkát: a szépülni vágyó kutyákat nem nagyon zavarta a nyelvtudás hiánya. Amikor először benyitott a szalonba, éppen teljes káosz uralkodott ott egy megvadult spániel miatt. Ám, ahogy a mesékben szokás, a vándor csodát tett: a kutya megnyugodott, sikeresen átesett a szépségkezelésen, Millannak meg hatvan dollár ütötte a markát. (Ez féldolláros hot dogban számítva 120 virslis kiflit jelent, ugyebár…)

A cikk teljes terjedélmben tovább olvasható a Szabad Föld oldalán.

Cesar Millan pár videóját megtalálod médiatárunkban is. Fenti fotó: Németh András Péter

 

 

 

(kutyabarát)

 

Forrás: szabadfold.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...