Kisállat természetgyógyászat

Interjú dr. Takács Györgyivel, a SanaVet Állatorvosi Rendelő homeopata állatorvosával. A doktornő természetgyógyászati szakterületei közé tartozik a homeopátia, akupunktúra, viselkedésterápia, Bach-virágterápia, aromaterápia.

Mikor kezdett el természetgyógyászattal foglalkozni?

A 80-as évek közepén. Eleinte a Tamasi doktor által szervezett természetgyógyászati képzéseken és a dr. Oláh Andor által orvosok számára tartott természetgyógyászati továbbképzéseken vettem részt. A homeopátiával behatóan 1991-ben, egy orosz orvoscsoport, az Eurosana tanfolyamán kezdtem el foglalkozni. Az Orvosi Hetilapban jelent meg a képzési felhívásuk, az orvosok részére tartott tanfolyamról. Az intenzív 3 hetes tanfolyamon nyolcan vettünk részt, hét orvos és jómagam, egyedüli állatorvosként. Még 1991. októberében – 12 taggal – megalapítottuk a Magyar Homeopata Orvosi Egyesületet, amely azóta is sikeresen működik és ma már több, mint 500 tagja van. Az Egyesület folyamatosan szervez képzéseket laikusok és szakemberek számára, valamint továbbképzéseket tagjai részére.

Emellett 1995-ben az Állatorvostudományi Egyetemen, ahol dolgoztam, sikerült beindítanom a homeopátiás képzést állatorvosok számára, amelynek 1995 és 2005 között a vezetője voltam. A képzés szervezését 2006-tól a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület vette át. A tanfolyamunkat akkreditálta a Homeopata Állatorvosok Nemzetközi Szervezete (International Association of Veterinary Homeopathy/IAVH) is. A 3 éves képzés végén a hallgatók – az IAVH által kijelölt elnök és a hazai szakemberekből álló vizsgabizottság előtt – nemzetközi vizsgát tehetnek, amely elméleti és gyakorlati részből áll. Mára már több, mint 60 állatorvos teljesítette sikeresen ezt a nemzetközi vizsgát, amelynek a bizonyítványa nemzetközileg elfogadott.

1995 és 1997 között résztvettem egy több modulból álló természetgyógyászati mesterkurzuson, Salgótarjánban. Erre a kurzusra pályázat útján lehetett bekerülni. A témakörünkből előadást kellett tartanunk (én a homeopátiáról és a Bach-virágterápiáról) és a végén egy többszáz oldalas, a természetgyógyászati oktatásban ma is használt jegyzetet írtunk. Kiváló szakmai előadásokon vehettem részt, amelyek közül többet az ország legjobb természetgyógyász szakemberei, mint pl. Babulka Péter, Biegelbauer Pál, Hegyi Gabriella, Molnár Mariann, Oláh Andor, Szőke Lajos tartottak.

Mikor nyitotta meg a rendelőjét? A kezdetektől fogva természetgyógyágyszatra alapozott?

A SanaVet rendelő 1992-ben nyílt meg, kezdetektől ebben a szellemben, tehát a homeopátiát és természetgyógyászati módszereket alkalmazva. A budapesti főállatorvostól kellett akkor engedélyt kérni egy állatorvosi rendelő nyitásához. Én, merészen, homeopátiás rendelésre kértem és ezt meg is kaptam, a szükséges bizonyítványok bemutatása után.

Milyen kapcsolatban áll egymással az aromaterápia és a homeopátia?

Fontos tudnunk, hogy a két módszer együtt alkalmazva nem hatásos! A két kezelés között legalább 4 órának kell eltelnie. Sőt, ahol homeopátiás szereket tartanak, ott nem lehet aromaterápiás olajokat párologtatni. Egymás hatását ugyanis kioltják. Ennek oka ma még ismeretlen.

Mit gondol az illóolajok alkalmazásáról az állatgyógyászatban?

Az aromaterápia hasonló indikáció esetén használható az állatgyógyászatban, mint a humán alkalmazásnál, így pl. harmonizálásra, vagy akár különféle légzőszervi megbetegedéseknél. Köhögésnél pl. a kakukkfűolajat inhalációs terápiára alkalmazhatjuk. Harmonizálásra, nyugtatásra kutyák és macskák számára egyaránt nagyon jó hatású a levendulaolaj, vagy a citromfűolaj. Gyakorlatilag ugyanazokat a hatásokat lehet érvényesíteni, mint az embereknél.

RECEPT: Inhalációs terápiára – 90oC-os vízbe csöpögtessünk illóolajat, pl. a kakukkfűolaj kiváló erre, 1:20 arányban. Bújjunk be együtt az állattal a takaró alá és úgy lélegeztessük be a légzőszervi problémák esetén ajánlott illóolajakat (pl. Aromax Légúttisztító illóolaj keverék.)

Mennyire gyakoriak a llégzőszervi megbetegedések?

Sajnos az állatoknál is gyakoriak. De mind a kennelköhögés, mind a megfázást kísérő légúti panaszok esetén egyaránt alkalmazhatjuk az inhalációs terápiát.

Milyen esetekben szokta még használni az illóolajokat?

Borogatásokra is kiváló: pl. májcirrhózis esetén a májtájékon naponta kétszer 10 percig alkalmazott, forró (60oC-os) borogatás. Külső élősködők (pl. bolhák) és rovarok (pl. szúnyogok) távoltartására készített szerként is jól beváltak az illóolajok.

RECEPT: Elárulom a „titkos receptemet”: 5-5 csepp eukaliptusz és rozmaring olaj keverékét fél liter 60oC-ra felmelegített vízbe csepegtetjük, majd szóróflakonba töltjük. Hetente 2-3 alkalommal, az állatunk bundáját a szőrnövekedéssel ellentétes irányban jól átnedvesítjük. Egy pamutruhával, vagy papírtörlővel be is dörzsölhetjük az állat szőrébe a keveréket. Ezt egyébként nagyon szokták élvezni az állatok. Ezek az illatok nem idegenek tőlük, nem úgy mint pl. az emberek által használt parfümök. A felmelegítés csak az első alkalommal szükséges, utána a keveréket használat előtt csak fel kell ráznunk.

Ez tehát hasznűlható szúnyog-s kullancsriasztásra egyaránt?

Igen, szúnyog- és kullancsriasztásra egyaránt használható. A hatást meg lehet támogatni – természetesen nem egy idejűleg alkalmazott – homeopátiás szerekkel is.

Kicsit visszatérve a borogatásokra, ekcémára milyen borogatást ajánl?

RECEPT: Nyugtató borogatást javaslok, ez lehet levendulás vizes borogatás. Egy pamutkendőt mártsunk a keverékbe, majd az tegyük az érintett felületre. Problémától függően különböző típusú borogatásokat is alkalmazhatunk pl. hideg vagy meleg borogatást. Utóbbit gyapjú kötéssel egészítjük ki, a dunsztkötés pedig nejlonnal kiegészítve kelések kezelésére szolgálhat.

Idősebb állatoknál reumás vagy ízületi panaszokra is alkalmazható a borogatás?

RECEPT: Inkább a bedörzsölést javasolnám, nyugtató hatású illóolajokkal a gerinc két oldalán. Az illóolajokat ekkor is inkább higítva alkalmazzuk, pl. jojobaolajbanvagy vízben elkeverve. 15 ml zsíros olajba kb. 5 csepp illóolaj szükséges. Nem szabad elfelejteni, hogy az illóolaj mellett az érintésnek is nagy szerepe van. Fontos, hogy közvetlenül a gerincet soha sem masszírozzuk, hanem mindig a gerinc két oldalát!

Bolhák ellen valami konkrét olaj, amit szokott alkalmazni?

RECEPT: Használható a fenti parazita ellenes keverék is, de a rozmaring-eukaliptusz helyett használható a levendulaolaj is, ugyanúgy elkészítve.

Ugyanazok az illatok megnyugtathatják az állatokat, melyeket mi is erre a célra használunk?

Igen, az állatok megnyugtatására pl. a levendulaolaj remek lehet, vagy akár a citromfűolaj is alkalmazható. Ezeket aromamécsesben alkalmazzuk.

A doktornő hitvallása:

Jelmondatunk: „Mi a Gazdival is törődünk!”
Sajnos sokszor a „nagyon sokadik” állatorvosként találnak meg a gazdik egy bizonyos problémával, akkor, amikor már a hagyományos orvoslás által nyújtott lehetőségeket kimerítették. Általában az ország minden tájáról érkeznek a betegek. Egy állat kezelését, oltási tervét már a legkisebb korától, akár még a születését megelőzően is, természetes módszerekkel felépítve jóval könnyebb a később esetleg kialakult problémák kezelése. Mindig célravezetőbb egy betegséget megelőzni, mint gyógyítani! Így elkerülhetőek a túlkezelésből fakadó problémák is. Persze, nagyon fontos a megfelelő, természetes táplálás és a helyes, állatfajnak megfelelő tartás is. Az oltásokkal kapcsolatban pedig kiemelném, hogy bár hagyományos oltóanyagokkal, de speciális oltási program szerint oltok.

Elérhetőségek:

Dr. Takács Györgyi – SanaVet® Állatorvosi Rendelő
Rendelés: 1076 Budapest Garay u. 21. fszt. 1. Kapukód: 65
Hétfőn, szerdán és pénteken: 17-19 óráig
Bejelentkezés: (06 1 ) 321 1355, vagy [email protected]

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...