Saját KB bal
Saját KB jobb

Jóval szorosabb a kötődés kutya és gazdája között, mint ahogy ezt eddig hittük

Egy kutatócsoport eredményei szerint az ember és legjobb barátja közötti kapcsolat mélyebb lehet, mint ahogy eddig hitték. Japán kutatók csütörtökön bejelentették, hogy az oxitocin hormon szintje – amely egyebek mellett elősegíti a szülő és a csecsemő közötti kötődés megerősödését – az ember és kutya közötti interakció során mindkettejük szervezetében nő, különösen akkor, ha egymás szemébe néznek.

Egy sor kísérletet írtak le, amely azt sugallja, hogy az ember és négylábú társa kölcsönösen tett szert eme ösztönös kötődést elősegítő mechanizmusra a kutyák első háziasítását követő több ezer évben.

A néha „szeretethormonnak” nevezett oxitocin a hipotalamuszban képződik, és az agyalapi mirigy (hipofízis) szabadítja fel. Egyebek mellett szerepet játszik az érzelmi kötődésben, az anyai viselkedésben, a szülésben, a szoptatásban, a nemi izgalomban és egyéb funkciókban. „Az oxitocinnak több pozitív hatása van az emberi fiziológiára és pszichológiára” – mondja Kikuszui Takefumi, a Science folyóiratban megjelent vizsgálat vezetője.

Az egyik kísérlet során a kutyákat egy helyiségbe engedték gazdáikkal, nyomon követték interakciójukat, és vizeletmintáikban lemérték az oxitocin szintjét. Azoknál az embereknél mérték a legnagyobb hormonszint-növekedést, akiknél a legnagyobb volt a szemkontaktus aránya (kölcsönös tekintet) kutyájukkal. A kutyáknál gazdájukéval összefüggésben szintén kiugrást tapasztaltak meg a hormon szintjében.

Hasonló kísérletet lefolytattak farkasokkal, a kutyák közeli rokonaival is, és kimutatták, annak ellenére nem figyelhető meg ilyen változás náluk, hogy az érintett farkasokat emberek nevelték.

Egy másik kísérletben oxitocint spricceltek a kutyák orrába, és egy szobába helyezték őket gazdáikkal, valamint nekik ismeretlen emberekkel. A nőstényeknél – a hímeknél nem – mindez növelte a kölcsönös tekintet arányát kutya és gazdája között, emellett a tulajdonosoknál az oxitocinszint növekedéséhez vezetett.

Kikuszui kifejtette, személyesen úgy hiszi, szoros kötődés alakul ki a tulajdonos és kutyája között. „Nekem három uszkárom van, és nagyon szoros kapcsolatot érzek velük. Részt vettem a kísérletben, oxitocinszintem a kölcsönös egymásra pillantást követően mintegy 300 százalékkal ugrott meg” – magyarázza.

A vizsgálatban különféle fajtájú és korú kutyák – úgymint törpe schnauzer, arany retriever, border collie, labrador retriever, siba inu, óriás uszkár, beagle és mások – vettek részt.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

 

Forrás: hirado.hu, Reuters

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...