Milliókat gyűjtött az alapítvány, mégsem segítenek a bajba jutott állatokon?

Három év alatt 94 milliót kapott az szja 1 százalékokból az Országos Állatmentő Alapítvány, aminek honlapját elsőre dobja fel a Google, ha állatbarát adózó arra keresgél, kinek adja adóforintjait. Mégsem hozott létre menhelyet, adományként egy állateledel hálózattól ingyen szerzett, lejárathoz közeli konzerveket vitt, a vonalas számon nem elérhető, mobil pedig nincs is – írja a HVG.hu.

Az alapítvány vezetője két másik – szintén 1 százalékot gyűjtő – szervezetben is benne van: egy gyerekmentőben és egy daganatos gyerekek gyógyítását támogató alapítványban. Mindkettő ellen nyomoz a NAV hűtlen kezelés gyanúja miatt.

Közel 47 millió – pontosan 46 697 927 – forintot kapott tavaly a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásaiból az Országos Állatmentő Alapítvány. Pedig a szervezet csak 2012-ben került be a civil kedvezményezettek közé, de azóta évről évre ugrásszerű növekedést produkál: az első évben összekalapozott 13 milliót megtriplázva, 2013-ban már 35 milliót gyűjtöttek, tavaly pedig már több mint 13 ezer adózó 1 százalékából jött össze ez az 50 millióhoz közelítő összeg.

Nem bízták a véletlenre: a lehető legsematikusabban elkeresztelt alapítványt az ügyes névválasztásnak és valószínűleg a csúcsra járatott keresőoptimalizálásnak is köszönhetően legelső találatként dobja fel a Google, ha a két legevidensebb szóra – „állatmentő” és „alapítvány” – keresünk. A honlapjukon olyan profin kivitelezett kampányfilm fogadja az állatbarát adózót, hogy az a szomorú kutyaszemek láttán azonnal a rendelkező nyilatkozat után kap. „Támogassa Ön is az Országos Állatmentő Alapítványt” – unszolnak – „nincsen szívszorítóbb látvány, mint amikor egy bajba jutott állatot látunk az utcán, és nem tudjuk, hogy hova forduljunk segítségért”.

Hát, az alapítványhoz inkább ne, mert akkor az elgázolt állatnak annyi: egyszer sem vették fel a telefont, amikor megpróbáltuk elérni őket a honlapon megtalálható egyetlen vonalas telefonszámon. Más állatmentők hívták fel a figyelmünket arra, hogy az 1 százalék gyűjtésben oly aktív szervezet gyakorlatilag elérhetetlen. És valóban: hiába próbálkoztunk a 9-16 órás nyitvatartási idejükön belül. A hasonló segítő szervezetekhez képest teljesen szokatlan módon mobilszámuk egyáltalán nincs, a megadott e-mail-címre küldött megkeresésünkre sem jött válasz.

A HVG.hu cikke rávilágít arra, hogy nagyon utána kell nézni kinek adjuk egy százalékunkat, hiszen bármikor bárhol felbukkanhatnak csalók. A fenti ügyben a nyomozás elindult, mi is várjuk, hogy mi lesz a végkimenetel. 

A cikk teljes terjedelmében ITT olvasható tovább.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: HVG.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...